VIGC – Infodesk februari ’22

Een interessant VIGC-ledenvoordeel is de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘VIGC-INFODESK’, een ‘eerste hulp’-lijn naar VIGC-experten.

Wij geven telefonisch snel en gratis advies op prangende grafisch gerelateerde vragen. Elke vraag die we binnen het uur kunnen oplossen, wordt gratis opgelost.  Indien de scope van de vraag breder is, krijg je bovenop de KMO-portefeuille tegemoetkoming als lid ook nog eens tot 30 % korting op het uitgebreider advies.

Elke maand bespreken we in de Eye Opener een recente vraag die we voor een VIGC-lid via de VIGC-infodesk beantwoordden.

Onlangs kwam er volgende vraag binnen:

Hallo, kunnen jullie de PDF in bijlage even bekijken. We hebben hier namelijk problemen mee.
Op bepaalde pagina’s maakt hij in de illustratie velden lichter, op bepaalde pagina’s wordt het beeld slecht of donker of valt de paginering weg.
Als de deze dan door PDF-X4 laten lopen, zijn deze rare veranderingen weg, maar misschien gaat dan weer iets anders fout.
Kan iemand van jullie dit verklaren en ons hierbij helpen?

Carl Van Rooy, ook actief bij de Ghent Workgroup, neemt meestal de Infodesk-vragen over PDF voor zijn rekening.

Zijn advies bij deze vraag was: De moeilijkheid en het grootste probleem is terug te brengen naar transparantie en de manier waarop de PDF aangemaakt is.

De lege objectkaders in de illustraties worden bij het afvlakken van de PDF omgerekend naar een ‘vul’-kleur. Dit gebeurt in de veronderstelling dat er van een gedefinieerde kleurruimte moet omgezet worden naar een andere kleurruimte (de preflight veronderstelt enkele kleurruimtes en doet van daaruit de omzetting) waardoor er voor een tekstkader een andere omzetting wordt gebruikt dan deze voor een illustratie-object.

Ik zou ook aanraden om de afwezigheid van het font te controleren. Het zou kunnen dat hiervoor een systeemfont wordt gebruikt.
Hierbij twee linken, die voor jouw klant nuttig kunnen zijn voor het correct aanleveren van files:

https://gwg.org/download/pdfcreation_from_office/
https://helpx.adobe.com/acrobat/using/overview-pdf-creation.html