Samendruk met PANTONE-inkten

Grafisch ontwerp is niet altijd even voorspelbaar inzake kleur. Zo werd ons onlangs onze mening gevraagd over een ontwerp waarbij een verloopraster in Pantone 072 werd gecombineerd met zwarte inkt. Deze combinatie is eigenlijk niet te voorspellen, voor de drukkerij dus niet evident om aan de verwachtingen van de klant te voldoen.

Het beste resultaat werd bereikt door eerst zwart te drukken en daarbovenop de Pantone 072 – inkt. Hierbij krijg je namelijk de standaard inktlaagdikte voor zwart, dat een grote visuele invloed heeft. De tweede inktlaag komt terecht boven op de natte zwarte inkt: hier krijg je het effect van inkt-trapping. Deze laagdikte is anders dan wanneer je deze op het substraat aanbrengt. Het eindresultaat is een volle diepe kleur met een tevreden klant als gevolg.

Een interessant VIGC-ledenvoordeel is de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘VIGC-INFODESK’, een ‘eerste hulp’-lijn naar VIGC-experten. Wij geven telefonisch snel en gratis advies op prangende grafisch gerelateerde vragen. Elke vraag die we binnen het uur kunnen oplossen, wordt gratis opgelost. Indien de scope van de vraag breder is, krijg je boven op de KMO-portefeuille tegemoetkoming als lid ook nog eens tot 30% korting op het uitgebreider advies. Elke maand bespreken we in de Eye Opener een recente vraag die we voor een VIGC-lid via de VIGC-infodesk hebben beantwoord.