Mijn kleurproef is te geel!
Vraag van de maand:
Waarom lijkt onze gecertificeerde kleurproef iets geler dan die van onze klant, ondanks dat beide binnen de marges vallen?

Antwoord van Fons Put:
Dit kleurverschil kan verschillende oorzaken hebben, zelfs als de meetresultaten technisch gezien binnen de norm vallen. Een mogelijke verklaring is de combinatie van optische witmakers (OBA’s) in het gebruikte proefpapier en de lichtomstandigheden waarin de proef wordt bekeken. Deze factoren kunnen de waarneming van de kleuren beïnvloeden en een gelere indruk geven.
Wat kun je doen?
- Meet de Lab-coördinaten van beide proefpapieren. De b-coördinaat geeft een goede indicatie van de hoeveelheid optische witmakers in het papier.
- Controleer de lichtomstandigheden waarin je de proef bekijkt. Omgevingslicht kan namelijk de waargenomen kleur beïnvloeden.
Hoe meet je dit?
- Gebruik X-Rite i1Profiler. Bekijk de instructievideo hier.
- Of probeer Argyll, een open-source softwarepakket voor kleurmeting.
Met deze metingen kun je bepalen of de gele tint daadwerkelijk door optische witmakers of omgevingslicht wordt veroorzaakt en hier eventueel op bijsturen.
Een interessant VIGC-ledenvoordeel is de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘VIGC-INFODESK’, een ‘eerste hulp’-lijn naar VIGC-experten. Wij geven telefonisch snel en gratis advies op prangende grafisch gerelateerde vragen. Elke vraag die we binnen het uur kunnen oplossen, wordt gratis opgelost. Indien de scope van de vraag breder is, krijg je boven op de KMO-portefeuille tegemoetkoming als lid ook nog eens tot 30% korting op het uitgebreider advies. Elke maand bespreken we in de Eye Opener een recente vraag die we voor een VIGC-lid via de VIGC-infodesk hebben beantwoord.