Kwalitatief zwart in inkjet

Een interessant VIGC-ledenvoordeel is de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘VIGC-INFODESK’, een ‘eerste hulp’-lijn naar VIGC-experten. Wij geven telefonisch snel en gratis advies op prangende grafisch gerelateerde vragen. Elke vraag die we binnen het uur kunnen oplossen, wordt gratis opgelost. Indien de scope van de vraag breder is, krijg je boven op de KMO-portefeuille tegemoetkoming als lid ook nog eens tot 30% korting op het uitgebreider advies. Elke maand bespreken we in de Eye Opener een recente vraag die we voor een VIGC-lid via de VIGC-infodesk hebben beantwoord.

We kregen een vraag binnen over hoe je best omgaat met zwart in Inkjet. Fons Put en Carl Van Rooy, Senior Innovation Consultants, namen deze vraag voor hun rekening.

De centrale vraag is: hoe kan je in inkjet kwalitatief zwart opbouwen? Design-elementen die opgebouwd zijn in 100% zwart, eindigen In te lage kwaliteit op de inkjet afdruk (te lage zwarting). Achtergrond is hier dat vertrokken wordt van FOGRA39-gebaseerde CMYK-data. Dit type CMYK Beschrijft de kleuren van offset-drukwerk op gecoat papier waarbij 100% zwart er oké uitziet. In inkjet is passing (het mooi positioneren van de verschillende processen kleuren geel, magenta, cyaan, zwart) minder een issue. Design-elementen omzetten van enkelvoudig zwart naar samengesteld zwart (voorbeeld 55%C 45%M 45%Y 100%K ) kan soelaas bieden.

Kleurmanagement is ook een optie. Via kleurconversies kan het enkelvoudig zwart eveneens geconverteerd worden naar een samengesteld zwart. Moeilijkheid is dat de standaardconversie 100% zwart doet eindigen in 77%C 68%M 66%Y 81%K, niet ideaal voor inkjet. Een FOGRA39-kleurprofiel, getuned naar inkjet kan dit verbeteren.