Klimaatregeling in de drukkerij

Een interessant VIGC-ledenvoordeel is de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘VIGC-INFODESK’, een ‘eerste hulp’-lijn naar VIGC-experten.

Wij geven telefonisch snel en gratis advies op prangende grafisch gerelateerde vragen. Elke vraag die we binnen het uur kunnen oplossen, wordt gratis opgelost. Indien de scope van de vraag breder is, krijg je bovenop de KMO-portefeuille tegemoetkoming als lid ook nog eens tot 30% korting op het uitgebreider advies.

Elke maand bespreken we in de Eye Opener een vraag die we voor een VIGC-lid via de infodesk hebben beantwoord.


Onlangs kwam er volgende vraag binnen: wat is de voorgeschreven relatieve vochtigheid voor een printomgeving?

Collega Fons Put, senior innovation consultant, nam deze vraag voor zijn rekening.

Het is altijd nuttig om samen met de relatieve vochtigheid, ook de omgevingstemperatuur te communiceren. Een temperatuurstijging van 1°Celsius kan er namelijk al voor zorgen dat de lucht aanzienlijk meer water bevat.
Zo kan papier in een omgeving van 23°C met 50% relatieve vochtigheid een pak natter zijn dat papier op 21°C op dezelfde relatieve vochtigheid van 50%.

Voor drukkerijen wordt 21°C voorgeschreven met een relatieve vochtigheid van 52% (met een tolerantie van 5%). Papier wordt ook onder deze condities ingepakt. Indien de condities in de drukkerij aanzienlijk verschillen, wordt dan ook aangeraden het papier zo lang mogelijk ingepakt te laten staan. Zo kan vermeden worden dat je een heel vochtig of net heel droog papier door de drukpers moet sturen.

Heb jij ook een vraag? Aarzel dan niet ons te contacteren: https://www.vigc.be/infodesk/

Veerle Vanpanteghem
Op 1 december 2020 nam Veerle Vanpanteghem de rol van Business Development Manager op. Veerle studeerde af aan het Higro (nu Arteveldehogeschool Gent) waarna ze aan de slag ging bij drukkerij Meulemans (nu Autajon) als verantwoordelijke van het inktlabo.
Daar kreeg ze meteen een inleiding in de boeiende wereld van de colorimetrie en het belang van kleurconsistentie in de verpakkinsgwereld.
Men een tussenstap als application chemist in het R&D-labo van Lawter International (ontwikkeling van drukinktharsen) , werkte ze meer dan 20 jaar bij een grote drukinktleverancier als (Key) accountmanager, waar niet alleen de commerciële maar ook de technische aspecten steeds nauwgezet opgevolgd werden.
Op die manier deed ze zowel ervaring op in coldset, heatset, smallbaanrotatie en sheetfed en dit in verschillende toepassingsgebieden, zowel commercieel drukwerk, publicatie als labels en verpakking. Veerle bouwde hierbij ervaring op met gekende uitdagingen zoals kleurbeheer, duurzaamheid en voedingscontact. Ook werkte ze mee aan IWT-projecten rond migratieaspecten van bedrukte materialen.