Kleurtoleranties voor offset en digitaal

Via de INFODESK kwam de vraag binnen welke kleurtoleranties er voor beide processen gebruikt worden.

Voor offset worden in ISO12647-2 kleurtoleranties voor de procesinkten gespecifieerd. Deze zijn gebaseerd op de klassieke deltaE-formule voor berekening van een kleurverschil (verschil moet kleiner zijn dan 5!). Deze formule is uitermate geschikt voor procescontrole en de stabiliteit van je offset-drukproces in kaart te brengen.

Voor digitaal drukken bestaan er geen toleranties voor procescontrole. Je kan wel gebruik maken van de standaard ISO15311. Hierin wordt een berekeningswijze (95% DE00) gespecifieerd om voor alle drukprocessen (ook offset!) een kleurovereenkomst te berekenen. Hierbij dien je kleurverschillen volgens de DeltaE2000-formule te berekenen. Deze formule komt het best overeen met de visuele indruk en hierdoor aangewezen in afspraken met klanten. Hierbij zijn er geen toleranties zijn opgenomen, maar wel typische scores per proces.

Fons deelt nog mee uit eigen ervaring:

Een top (offset)-drukkerij behaalt een 95% DeltaE00-score van 2.1, betekent dat voor een volledige kleurkaart 95% van de gedrukte kleuren onder een DeltaE2000 van 2.1 vallen (in vergelijking met de digitaal gespecificeerde kleur).
Drukproef via een inkjetprinter: 95% dE00-score van 1.7.
Voor een large format inkjetprinter heeft Fons al een 95% DE00-score van 1.4 kunnen meten.

Om voor één specifieke kleur een tolerantie met de klant af te spreken kan je je best baseren op onderzoek van FOGRA (Untersuchung moderner Farbabstand).

  • DeltaE2000 <1: zo goed als perfecte match
  • DeltaE2000 tussen 1 en 2: gemiddelde afwijking, detecteerbaar door een klant
  • DeltaE2000 > 2: duidelijke afwijking

Een interessant VIGC-ledenvoordeel is de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘VIGC-INFODESK’, een ‘eerste hulp’-lijn naar VIGC-experten. Wij geven telefonisch snel en gratis advies op prangende grafisch gerelateerde vragen. Elke vraag die we binnen het uur kunnen oplossen, wordt gratis opgelost. Indien de scope van de vraag breder is, krijg je boven op de KMO-portefeuille tegemoetkoming als lid ook nog eens tot 30% korting op het uitgebreider advies. Elke maand bespreken we in de Eye Opener een recente vraag die we voor een VIGC-lid via de VIGC-infodesk hebben beantwoord.