Is UV -drukwerk recycleerbaar?

Een interessant VIGC-ledenvoordeel is de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘VIGC-INFODESK’, een ‘eerste hulp’-lijn naar VIGC-experten.

Wij geven telefonisch snel en gratis advies op prangende grafisch gerelateerde vragen. Elke vraag die we binnen het uur kunnen oplossen, wordt gratis opgelost. Indien de scope van de vraag breder is, krijg je bovenop de KMO-portefeuille tegemoetkoming als lid ook nog eens tot 30% korting op het uitgebreider advies.

Elke maand bespreken we in de Eye Opener een recente vraag die we voor een VIGC-lid via de VIGC-infodesk beantwoorden.

Onlangs kwam er volgende vraag binnen:

Is UV -drukwerk recycleerbaar?

Fons Put, die recent een nieuw lerend netwerk over duurzaamheid initieerde, nam deze vraag voor zijn rekening.

Hergebruik van bedrukt papier en karton is een essentieel element in de circulaire economie. Hiervoor dient natuurlijk de drukinkt terug van het papier verwijderd te worden. De methode hiervoor is gebaseerd op het weken van het ingezamelde bedrukte papier in waterbassins en daarna via het inblazen van luchtbellen de vet-gebaseerde inkt te kunnen ‘skimmen’. Dit proces is uitermate geschikt voor verschillende ‘klassieke’ druktechnieken maar onduidelijk voor drukwerk met UV-inkten. INGEDE, the International Association of the Deinking Industry, heeft methodes ontwikkeld om een ‘ontinktingsscore’ te berekenen voor de verschillende drukprocessen (zowel analoog als digitale drukken).

Algemeen beschouwd werd hierbij drukwerk met UV-uitgeharde inkten als problematisch ervaren: lage scores doordat teveel inktpartikels achterbleven in de papierpulp. Nieuwe ontwikkelingen tonen echter vooruitgang, zo werd reeds in 2019 op het INGEDE-symposium een volledig ontinkbare LED-UV-inkt voorgesteld.  In geval van twijfel kan je best bij je inktleverancier informeren of de gebruikte inkten getest zijn en welke ‘de-inking’-scores ze behaald hebben.

Ter info: Tijdens het lerend netwerk duurzaamheid zal INGEDE een presentatie geven en hun ervaringen inzake het ontinkten delen. Hierbij worden de prestaties van zowel offset als toner en inkjet besproken. Meer info over dit netwerk vind je op: https://www.vigc.be/events/lerend-netwerk-duurzaam-ondernemen-in-de-grafische-sector/

Heb jij ook een vraag? Aarzel dan niet ons te contacteren: https://www.vigc.be/infodesk/

Veerle Vanpanteghem
Op 1 december 2020 nam Veerle Vanpanteghem de rol van Business Development Manager op. Veerle studeerde af aan het Higro (nu Arteveldehogeschool Gent) waarna ze aan de slag ging bij drukkerij Meulemans (nu Autajon) als verantwoordelijke van het inktlabo.
Daar kreeg ze meteen een inleiding in de boeiende wereld van de colorimetrie en het belang van kleurconsistentie in de verpakkinsgwereld.
Men een tussenstap als application chemist in het R&D-labo van Lawter International (ontwikkeling van drukinktharsen) , werkte ze meer dan 20 jaar bij een grote drukinktleverancier als (Key) accountmanager, waar niet alleen de commerciële maar ook de technische aspecten steeds nauwgezet opgevolgd werden.
Op die manier deed ze zowel ervaring op in coldset, heatset, smallbaanrotatie en sheetfed en dit in verschillende toepassingsgebieden, zowel commercieel drukwerk, publicatie als labels en verpakking. Veerle bouwde hierbij ervaring op met gekende uitdagingen zoals kleurbeheer, duurzaamheid en voedingscontact. Ook werkte ze mee aan IWT-projecten rond migratieaspecten van bedrukte materialen.