Infodesk: rasterhoeken binnen ISO 12647-2
Via de INFODESK kwam een vraag binnen voor duidelijke informatie over de juiste rasterhoeken met een conventioneel raster binnen de ISO 12647.
Fons Put, senior innovation consultant bij VIGC, gaf volgend advies door:
Bij het instellen van de juiste rasterhoeken binnen de ISO 12647-2-norm is het essentieel om onderscheid te maken tussen rasters met en zonder principiële as. Het verschil tussen deze twee benaderingen heeft invloed op het voorkomen van moiré en op de helderheid van het drukbeeld.
Rasters zonder principiële as (ronde punt)
Bij rasters zonder een specifieke as, zoals ronde punt rasters, gelden de volgende richtlijnen:
- Hoekverdeling: Gebruik een 30° verschil tussen de rasterhoeken voor cyaan, magenta en zwart.
- Geel positioneren: Plaats de rasterhoek van geel zodanig dat er een verschil van 15° ontstaat met een van de hoeken van cyaan, magenta of zwart.
- Dominante kleur: Voor optimale beeldkwaliteit stel je de rasterhoek van de dominante kleur vast op 45°.
Om moiré te minimaliseren is het gebruikelijk om licht verschillende rasterliniaturen per kleur te hanteren. Dit kan resulteren in een afwijking tot ongeveer 6% van de nominale rasterliniatuur voor cyaan, magenta en geel. AGFA Balanced Screening is hier een voorbeeld van: elk kleurkanaal heeft een specifieke rasterliniatuur en rasterhoek om optimale resultaten te bereiken.
In sommige gevallen worden voor zwart en geel fijnere rasters gebruikt. Zo wordt bijvoorbeeld voor zwart een raster van 80 lijnen/cm gebruikt, terwijl cyaan en magenta op 60 lijnen/cm blijven.
Rasters met principiële as (elliptische punt)
Bij rasters met een principiële as, zoals een elliptische punt, gelden andere rasterhoeken:
- Hoekverdeling: Gebruik een 60° verschil tussen de rasterhoeken voor cyaan, magenta en zwart.
- Geel positioneren: Plaats de rasterhoek van geel met 15° verschil ten opzichte van een van de hoeken van cyaan, magenta of zwart.
- Dominante kleur: De hoek voor de dominante kleur wordt ingesteld op 45° of 135°, afhankelijk van de voorkeur en het type werk.
Deze richtlijnen volgen de ISO 12647-2 norm en dragen bij aan een nauwkeurige en consistente drukkwaliteit, waarbij moiré wordt geminimaliseerd en de kleurhelderheid wordt gemaximaliseerd.
Een interessant VIGC-ledenvoordeel is de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘VIGC-INFODESK’, een ‘eerste hulp’-lijn naar VIGC-experten. Wij geven telefonisch snel en gratis advies op prangende grafisch gerelateerde vragen. Elke vraag die we binnen het uur kunnen oplossen, wordt gratis opgelost. Indien de scope van de vraag breder is, krijg je boven op de KMO-portefeuille tegemoetkoming als lid ook nog eens tot 30% korting op het uitgebreider advies. Elke maand bespreken we in de Eye Opener een recente vraag die we voor een VIGC-lid via de VIGC-infodesk hebben beantwoord.