INFODESK – inkjet op offset

Infodesk is een gratis dienst voor VIGC leden waarin we antwoorden zoeken op specifieke vragen. U heeft een vraag, u contacteert ons, wij zorgen voor feedback. Heel simpel! Uit dit aanbod selecteren we maandelijks een interessante case die we anoniem met jullie delen. In deze Eye Opener bekijken we wat er kan fout gaan als je een inkjetbedrukking aanbrengt op offset drukwerk. Dit vind je bijvoorbeeld terug bij het thermisch inkjet printen van gepersonaliseerde informatie op offset drukwerk. Kritische elementen in deze opstelling zijn:

  • De oppervlakte-eigenschappen van de droge offset-inktlaag
  • De eigenschappen van de inkjet-inkt

Fig. Thermische inkjet op offset-drukwerk.

Links op de tekening. Op onbedrukt papier is de interactie met de inkjet-ink niet kritisch. De oppervlakte energie van papier is voldoende hoog voor een goede inktaanname.

Midden op de tekening. Zodra het papier bedrukt is, veranderen de oppervlakte-eigenschappen significant. Goede inktaanname is niet langer vanzelfsprekend. De inkjet-inkt zal specifiek samengesteld moeten worden om een goede uitvloei en hechting te bekomen op het gladde oppervlak van offsetinkt.

Rechts op de tekening. Offsetinkt 2 werkt beter samen met inkjet. De uitvloei is minder druppelvormig met beter uitdrukken en een betere hechting tot gevolg.

Om deze problemen reeds in een vroeg stadium te ondervangen, kan een set Dyne-stiften reeds wonderen doen. Deze set stiften bezitten een voor gedefinieerde oppervlaktespanning. Door de stiften te markeren op het offset drukwerk krijg je onmiddellijk zicht op de eigenschappen van het bedrukte oppervlak. De stift die goed uitvloeit geeft de bedrukbaarheid van het substraat aan.

Fig. Stiften om de oppervlakte-energie van substraten te bepalen.

Fig. Toepassing van de Stiften. Het resultaat van de 42dyne stift op 2 types offsetbedrukking. Links is er geen uitvloei (druppelvorming), rechts wel en dus beter bedrukbaar.