Hoe kleuren converteren naar een persprofiel?

In onze PDF-workflow wordt pas op het einde van de workflow de kleurconversie naar het persprofiel uitgevoerd. Open vraag is wat te doen met RGB-kleuren? Hier zou je kunnen kiezen om RGB-kleuren eerst naar een standaard CMYK-profiel (voorbeeld Coated_FOGRA39) om te zetten en dan via een CMYK naar CMYK-conversie om te zetten naar het persprofiel. Of je zou kunnen opteren om RGB-kleuren via een RGB naar CMYK-conversie rechtstreeks naar het persprofiel om te zetten. Welke optie verdient de voorkeur?

Opties om RGB-kleuren te converteren in een PDF-workflow: rechtstreeks (boven) of via een tussen-conversie naar een standaard CMYK-profiel (bv Coated FOGRA39).

Fons Put, expert voor kleurmanagement bij VIGC, nam deze vraag voor zijn rekening.

In de ‘VIGC-DigiColourCoach’ zitten volgende testen: 

  • afdruk van een Coated FOGRA39-kleurkaart via het persprofiel
  • afdruk van dezelfde Coated FOGRA39-kleurkaart, maar als sRGB gecodeerd (dus rechtstreekse RGB-conversie naar het persprofiel).

Beide afdrukken worden geanalyseerd naar kleurkwaliteit. Algemeen zien we hier dat de sRGB-afdruk een hogere kleurconsistentie heeft. De verklaring hiervoor ligt in de nauwkeurigheid van de kleurconversies:

  • door de sRGB-kleuren eerst te converteren naar Coated FOGRA39-CMYK wordt er een eerste maal geïnterpoleerd, hier introduceer je een eerste foutmarge. De tweede conversie van Coated FOGRA39 naar het persprofiel is eveneens een interpolatie met een tweede foutmarge.
  • door de sRGB-kleuren direct naar het persprofiel te converteren is er maar één interpolatie (met foutmarge) van toepassing: minder kans op kleurverschuivingen, minder kans op banding enz…
Voorbeeld uit large-format printing op textiel: Links met de extra conversie naar Coated FOGRA39-CMYK, rechts de directe conversie sRGB-printerCMYK, met duidelijk minder banding als gevolg.

Een interessant VIGC-ledenvoordeel is de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘VIGC-INFODESK’, een ‘eerste hulp’-lijn naar VIGC-experten. Wij geven telefonisch snel en gratis advies op prangende grafisch gerelateerde vragen. Elke vraag die we binnen het uur kunnen oplossen, wordt gratis opgelost. Indien de scope van de vraag breder is, krijg je boven op de KMO-portefeuille tegemoetkoming als lid ook nog eens tot 30% korting op het uitgebreider advies. Elke maand bespreken we in de Eye Opener een recente vraag die we voor een VIGC-lid via de VIGC-infodesk hebben beantwoord.