Drukken volgens deltaE of deltaE2000?

Een offset-drukkerij gebruikt een kwaliteitssysteem, waarbij gedrukte vellen worden opgemeten met een fotospectraalmeter waarna een kwaliteitsrapport wordt gegenereerd. Ondanks goede kwaliteitscores, toonde controlemetingen in het VIGC-kleurlab aan dat niet werd voldaan aan de toleranties uit ISO 12647-2. Wat was er aan de hand?

Kern van de zaak was het drukken van gele inkt: volgens de drukkerij netjes binnen de toleranties van ISO 12647, onze controlemetingen leverde een deltaE van meer dan 13 op! Dit verschil was terug te brengen tot de gebruikte formule om het verschil tussen twee kleuren te berekenen. Berekening met de klassieke deltaE 1976 leidde tot een afwijking van 13, met de meer recente deltaE 2000 werd dit 3!

Fig.1. berekening volgens deltaE 2000
Fig.2. berekening volgens deltaE 1976

In de laatste versie van de ISO12647-2 standaard staat in de klassieke deltaE 1976 formule als normatief voor het toetsen van proceskleuren aan de toleranties. Voor berekeningen met de nieuwe deltaE 2000 formule zijn informatieve toleranties opgesteld.

 deltaE 1976deltaE 2000
cyaan53.5
magenta53.5
geel53.5
zwart55
Fig. Kleurtoleranties voor de proceskleuren

In de draft van de nieuwe aankomende versie wordt uitdrukkelijk vermeld de klassieke deltaE 1976 formule te gebruiken, reden: de deltaE 1976 formule is de enige waarbij voor alle proceskleuren cyaan, magenta, geel, zwart éénzelfde tolerantie kan worden gebruikt (<5). Bij gebruik van deltaE2000 zou je voor elke proceskleur een andere tolerantie krijgen, wat de complexiteit verhoogt en leidt tot misverstanden.


Een interessant VIGC-ledenvoordeel is de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘VIGC-INFODESK’, een ‘eerste hulp’-lijn naar VIGC-experten. Wij geven telefonisch snel en gratis advies op prangende grafisch gerelateerde vragen. Elke vraag die we binnen het uur kunnen oplossen, wordt gratis opgelost. Indien de scope van de vraag breder is, krijg je boven op de KMO-portefeuille tegemoetkoming als lid ook nog eens tot 30% korting op het uitgebreider advies. Elke maand bespreken we in de Eye Opener een recente vraag die we voor een VIGC-lid via de VIGC-infodesk hebben beantwoord.