Drukken met hoog gepigmenteerde inkten

Ook deze maand kwamen verschillende interessante vragen binnen via onze Infodesk-service. Een interessante vraag om even te delen is deze:

Op welke densiteit moeten hoog gepigmenteerde inkten gedrukt worden?

Fons Put, Senior Innovation Consultant nam deze vraag voor zijn rekening en antwoordde het volgende:

Hier is het uitgangspunt dat je de standaard laagdikte voor procesinkten blijft gebruiken (het is niet de bedoeling extra vet te drukken).

Dit betekent voor gecoat papier dat de laagdikte rond de 1 micron moet liggen. Je gaat dus de densiteit moeten opzoeken die bij deze laagdikte hoort. Mogelijke aanpak is voor de cyaan en magenta inkt een gelijke L*-waarde na te streven zoals deze bij gewone procesinkten. Je krijgt dan een ‘gestandaardiseerde’ afdruk die verschilt in meer kleurkracht, de densiteit zal hoger liggen maar de afdruk ziet er niet donkerder of lichter uit dan bij gewone procesinkt (FOGRA39). Voor geel is dit wat lastiger, aangezien de L*-waarde weinig of niet varieert met de inktlaagdikte, hier kan je best een inschatting maken op basis van de Chroma-waarde.

Een randbemerking hierbij is dat bij hoog gepigmenteerde inkten kleine verschillen in laagdikte vlugger visueel merkbaar worden, dus is het een grotere uitdaging om constant te gaan drukken.

De Infodesk is één van de ledenvoordelen bij VIGC. Het is een ‘eerste hulp’-lijn naar VIGC-experten. Telefonisch snel en gratis advies op prangende vragen. Indien de scope van de vraag breder is, méér dan één uur opzoekwerk, dan krijgt u als lid tot 30% korting op het uitgebreider advies.

Veerle Vanpanteghem
Op 1 december 2020 nam Veerle Vanpanteghem de rol van Business Development Manager op. Veerle studeerde af aan het Higro (nu Arteveldehogeschool Gent) waarna ze aan de slag ging bij drukkerij Meulemans (nu Autajon) als verantwoordelijke van het inktlabo.
Daar kreeg ze meteen een inleiding in de boeiende wereld van de colorimetrie en het belang van kleurconsistentie in de verpakkinsgwereld.
Men een tussenstap als application chemist in het R&D-labo van Lawter International (ontwikkeling van drukinktharsen) , werkte ze meer dan 20 jaar bij een grote drukinktleverancier als (Key) accountmanager, waar niet alleen de commerciële maar ook de technische aspecten steeds nauwgezet opgevolgd werden.
Op die manier deed ze zowel ervaring op in coldset, heatset, smallbaanrotatie en sheetfed en dit in verschillende toepassingsgebieden, zowel commercieel drukwerk, publicatie als labels en verpakking. Veerle bouwde hierbij ervaring op met gekende uitdagingen zoals kleurbeheer, duurzaamheid en voedingscontact. Ook werkte ze mee aan IWT-projecten rond migratieaspecten van bedrukte materialen.