Zaterdagopleiding: Module Uitgeven 2020–21

Ook in deze tijd voelt iedereen de noodzaak om zich verder te professionaliseren. Maar dat is sneller gezegd dan gedaan. Gelukkig heeft het Plantin Instituut voor Typografie een brede waaier van hoorcolleges over typografie & vormgeving die zich specifiek richten op boeken en uitgeven.

Ideaal voor als je werkt bij een uitgeverij, als bent vormgever of prepress-medewerker bent,… of gewoon omdat boeken je fascineren.

Je kan een keuze maken uit vijf blokken of je volgt ze allemaal.

Deze module bestaat uit lesblokken waaruit je vrij kan kiezen:

De toekomst van het uitgeefvak (Rudy Vanschoonbeek, uitgeverij Vrijdag)

De boekenmarkt in Vlaanderen, Nederland en Europa. Overzicht uitgeverijen actief in Vlaanderen en Nederland. Opbouw van de boekenprijs. Nieuwe verdienmodellen. Innovatieve concepten en processen.
3 zaterdagvoormiddagen, 225 euro.

De opdracht van de uitgever (Maarten Van Steenbergen, uitgeverij Lannoo)

Krijg inzicht in de wereld van het boek en in de werking van een uitgeverij met aandacht voor de rol van externe vormgevers. Leer zelf een boekvoorstel te formuleren en zakelijk te evalueren.
3 zaterdagnamiddagen, 225 euro.

Boekwetenschap (Goran Proot, universiteit van Udine)

De productie van handschriften en de boekhandel van de oudheid tot de middeleeuwen. Geschiedenis van de boekdrukkunst van de 15e tot en met de 18e eeuw. Het drukkersatelier, de boekproductie, de illustratie, de organisatie van de boekhandel, de cliënteel, de lectuur en de bibliotheken. We zullen ook een aantal oude drukken kunnen bekijken.
1 zaterdagnamiddag + 2 volledige zaterdagen, 420 euro.

Het typografisch boekomslag (Chris Vermaas, grafisch vormgever/docent)

1 zaterdagnamiddag, inbegrepen bij Boekwetenschap.

Boekverzorging (Johan Van Looveren, grafisch vormgever/docent)

Materiële en tactiele aspecten van het boek. De relatie tussen vormgeving, type inhoud en beoogd gebruik. Structuur en hiërarchie. Hulpmiddelen om te navigeren door de inhoud. Ritme en flow van het boek. Optimaliseren van de leeskwaliteit. Een basisstramien ontwerpen. Een kritische kijk op hedendaagse tendensen in boekontwerp.
5 zaterdagvoormiddagen, 360 euro.

Editoriaal ontwerp (Jan Paul van der Wijk, NRC)

Typografie in krant en tijdschrift. Gedrukte kranten of tijdschriften hebben ook in onze huidige tijd nog een onmisbare plek in onze mediaconsumptie. Wel zien we dat alles wat op papier verschijnt steeds vaker een digitale vertaling krijgt. Een vertaling die ook invloed heeft op het ontwerpen voor papier.
2 volledige zaterdagen, 290 euro.

Praktisch

Locatie: Museum Plantin-Moretus, Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen

Inschrijven op meerdere lesblokken geeft recht op 30% op elk volgend lesblok. Wie inschrijft voor de hele cyclus ‘Uitgeven’ betaalt 1000 euro.

Er worden maximaal 16 deelnemers toegelaten.

Inschrijven doe je door een mail te sturen naar plantin.instituut@antwerpen.be

Meer over de inhoud van deze colleges op www.plantininstituut.be/uitgeven