Xeikon viert 30e verjaardag

Educatieve Triple-X-blogserie schetst de kroniek van 25 jaar digitaal drukken in kleur

Xeikon, een vroege innovator op het gebied van full-color digitaal drukken, bestaat 30 jaar. Ter gelegenheid daarvan verschijnt een serie educatieve blogs over de geschiedenis van digitaal drukken. De serie heet Triple-X en wordt geschreven door branche-experts Laurel Brunner en Ed Boogaard. Ze loopt van nu tot wanneer Xeikon in november haar 30e verjaardag viert.

“Het jaar 2018 markeert een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van digitaal drukken. Het is 30 jaar geleden dat Xeikon, een van de vroegste pioniers op het gebied van de direct digitale kleurendrukpers, werd opgericht”, zei Brunner. “En het is 25 jaar geleden dat de Xeikon DCP-1 en de Indigo E-Print 1000 werden geïntroduceerd op IPEX 1993. In die tijd was er ook de introductie van de Agfa Chromapress, een van de eerste geïntegreerde digitale productiesystemen op de markt. Die pers had een Agfa-front-endsysteem maar was gebaseerd op de Xeikon-engine. De sector voor digitaal drukken heeft sindsdien een lange weg afgelegd. Nu is een goed moment om eens te kijken naar de evolutie van digitaal drukken en wat die ons kan vertellen over de mogelijke toekomst van media en communicatie. Ik denk daarbij vooral aan de verscheidenheid aan gedrukte toepassingen. We hopen dat de blogserie leerrijke lectuur zal zijn voor wie relatief nieuw is in de grafische industrie, en een nostalgische terugblik voor wie al een tijdje in het vak zit.”

“Het is vrij bijzonder om deel uit te maken van Xeikon, een bedrijf dat niet alleen een belangrijke rol heeft gespeeld in de opkomst van het tijdperk van full-color digitaal drukken maar ook blijft innoveren naarmate digitaal drukken verder evolueert”, zegt Danny Mertens, Corporate Communications Manager bij Xeikon. “Natuurlijk was niets van dat alles mogelijk geweest zonder de kennis, expertise en toewijding van onze getalenteerde medewerkers. Wij hadden – en hebben – de juiste mensen op het juiste moment op de juiste plaats. Graag maken we van de gelegenheid van de 30e verjaardag gebruik voor een shout-out naar iedereen van de Xeikon-familie die dat huzarenstukje mogelijk heeft gemaakt.”

De Triple-X-serie begint met een bespreking van de revolutie op het gebied van desktoppublishing en hoe die leidde tot het ontstaan van digitale vierkleurendruk. “We gaan niet alleen de nostalgische toer op,” zei Boogaard, “maar nodigen lezers ook uit om hun verhalen, successen en verwachtingen te delen en om samen met ons het heden te vieren terwijl we de wegen naar de toekomst van drukwerk verkennen.”