Xeikon Café 2018

Don’t worry! Het gaat hier niet over een echte bar of ‘pub’, wel een event in de productiehallen van Xeikon in Lier waar technologieleveranciers en bedrijven mekaar ontmoeten. Het event vond plaats van dinsdag 20 t.e.m. vrijdag 23 maart en is hiermee de vijfde editie in haar bestaan. Later dit jaar volgt er ook nog een Xeikon Café in de VS. De focus ligt zoals in de vorige edities op de label en packaging industrie.

Vorig jaar vulde het VIGC een aantal ‘technische tracks’ in rond nieuwe PDF-standaarden en had het haar eigen PDF/X-4 4 ALL event tijdens Xeikon Café. Dit jaar was VIGC aanwezig met haar eigen stand op de beursvloer. Het aantal bezoekers moet nog geteld worden, maar gedurende het vier dagen durende event was er een continue flow van nieuwe mensen, wat uiteraard erg positief is.

Hieronder in het oog springende cases die VIGC alleszins hebben ‘gecharmeerd’.

Karton

Vlak naast en over de VIGC stand mochten we Iggesund en Metsä Board verwelkomen. Twee grote kartonfabrikanten met ‘paper mills’ in respectievelijk Zweden en Finland. Leuk om te zien zijn de speciale kartonsoorten die ze ontwikkeld hebben voor de voedingsindustrie met weinig tot geen optische witmakers (OBA’s) en met een speciale ‘coating’ op beter resistent te zijn tegen vet.


Metsä Board eco-barrier paperboard

Iggesund zou veel te zien zijn in de farmaceutische industrie en heeft bijvoorbeeld ook kartonsoorten die o.a. in de luchtvaartindustrie worden gebruikt voor het verpakken en opwarmen van warme maaltijden. Wat je immers niet wil is dat samen met het eten ook de verpakking wordt ‘gekookt’. Het karton moet m.a.w. resistent zijn tegen hoge temperaturen.

Digital laser cutting

Een andere leuke toepassing is de digitale laser cut machine van SEI. In plaats van een conventionele kapvorm (stans) wordt een verpakking d.m.v. een laser uit het karton ‘weggebrand’. Voor de rillijnen moet nog een ’conventionele’ cilinder gebruikt worden. Maar ook hier hebben de digitale laser cutting fabrikanten slimme oplossingen bedacht om de ‘make ready’ time te beperken tot een absoluut minimum.

Panther

Last but not least waren er ook de eigen Xeikon machines te bewonderen uiteraard. De vorig jaar onthulde PX 3000 UV inkjet machine stond er uiteraard terug, naast een hele reeks andere toner gebaseerde toepassingen van Xeikon.

Meer

Sfeerbeelden en posts kan je op social media terugvinden via #XeikonCafé2018. Ook de samenvattingen van een aantal keynotes sessies vind je via deze hashtag terug.

Wij bedanken uiteraard Xeikon voor de samenwerking en mogelijkheid om hier aanwezig te zijn, samen met alle contacten die VIGC op haar stand heeft mogen ontvangen. We zien jullie allen graag terug op hopelijk een volgende editie van Xeikon Café.