Wat ontwikkelt C-Marx uit Chemnitz (Duitsland)?

PRODUCTIE INNOVATIE – Het Duitse bedrijf C-Marx uit Chemitz is net zoals een aantal andere ‘inkjet integrators’ is een relatief jong bedrijf. Net gestart voor de corona-pandemie. Het bedrijf heeft 9 werknemers in dienst en richt zich op mechanische componenten, software, totale oplossingen en systeemintegratie voor beprinten van functionele oppervlakken.

De website van het bedrijf is zeker geen uitbundig marketing ‘uithangbord’. Het omvat niet veel meer dan wat ‘kale feiten’ omtrent hetgeen zij doen, over de mensen achter C-marx werd niets vermeld. Een gemiddelde eindgebruiker zal dus snel uitgekeken zijn. Met wat eigen onderzoek, kwam de redactie achter de volgende feiten. Peter Ueberfuhr (CTO) en Sven Holewa zijn de oprichters van het bedrijf. De oprichters hebben een achtergrond in drukpersengineering en digitaal printen voor functionele oppervlakken en in bedrijfsmanagement. In 2023 werd een omzet gerealiseerd van 1,3 miljoen euro. Het bedrijf is gevestigd op het Technology Park in de stad en omvat vele jonge start-ups en scale-ups.

Fig. 2. Peter Ueberfuhr, CTO bij C-Marx

C-marx gebruikt zijn eigen CAD-, softwareontwerp- en machinefabricage-knowhow om machines op maat te bouwen voor zijn klanten. Centraal bij al deze projecten staat de noodzaak om het vernevelen van vloeistoffen nauwkeurig en betrouwbaar te regelen. Daarvoor maken zijn gebruik van Megnajet’s fluid management systems. In 2022 werd dit bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk overgenomen door de bekende inkjetkoppen ontwikkelaar Xaar.

C-marx is actief in de volgende markten/applicaties

  • Codering en markering op veeleisende oppervlakken (plastic kaarten, keramiek)
  • Additive Manufacturing
  • Direct-to-shape printing
  • Functioneel printen (inclusief brandstofcelcomponenten, kleefstoffen, elektronica of biomaterialen)
  • Braille print

Tot hun klanten behoren universiteiten en onderzoeksinstituten tot technologiebedrijven en industriële klanten. Ook bij dit bedrijf is de printmedia branche geen direct ‘doelwit’ voor C-marx. Toch stond het bedrijf ook op drupa 2024, waar het onder andere een oplossing toonde voor het beprinten van ‘verhoogde oppervlaktedruk’, zoals voor kentekenplaten. Bij het zoeken naar ‘kentekenplaten laten maken, is te zien dat er een overweldigend aanbod is. Het is derhalve niet direct voor de hand liggend dit segment te ontwikkelen binnen de printmedia branche. Ook partner Megnajet exposeerde op drupa op de stand van Xaar.

Overheden eisen dat de kentekens op geprinte nummerplaten een bepaalde hoogte hebben, wat traditioneel wordt bereikt door de metalen plaat in reliëf te drukken. De printer die C-marx heeft ontwikkeld, print ‘gewoon’ de vereiste hoogte. Deze oplossing is voortgekomen uit de braille toepassingen die het bedrijf ontwikkeld.

Fig. 3. Productie van kentekenplaten door een oplossing van C-marx tijdens drupa 2024 (foto: Ralf Schlozer)

Ondanks de zeer geringe omvang van het bedrijf worden complete stand-alone printers (zie kopbeeld) aangeboden, maar ook inkjet oplossingen die geïntegreerd worden in bestaande print- of productiesystemen in zowel rollen, vellen als direct-to-shape configuraties.

Twee standaard oplossingen, verder maatwerk

Ook C-marx maakt gebruik van koppen van derden. Zij kozen voor Fujifilm of Seiko koppen, afhankelijk van de applicatie. Een min of meer ‘standaard product’ is het zogenaamde ‘Printbar-systeem’, uitgevoerd met Seiko koppen. Die oplossing is geschikt voor:

  • all-over en patroonachtige coating
  • 2- en 3-dimensionale coatings en oppervlakken
  • diverse substraten
  • diverse materialen – waaronder inkten, lakken, isolatie, impregnering

Het andere product is een inkjet tafelmodel proefdrukapparaat dat kan worden uitgerust met verschillende inkjetkoppen afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever, soorten vloeistoffen en droog- en uithardingsassemblages. De proofer is gericht op onderzoeksinstellingen.

Fig. 4. Roll-to-roll voor de productie van brandstofcellen op 320 mm breedte (foto: Ralf Schlozer)

De meeste activiteit betreft echter op maat gemaakte oplossingen. Voor de efficiënte productie van zogenaamde brandstofcellen is een rol-naar-rol productielijn ontworpen die gebruik maakt van twee soorten inkjetkoppen van Seiko en Fujifilm om twee soorten inkten met bepaalde chemische eigenschappen te ‘stralen’. De installatie omvat een volledige workflowintegratie.

Inkten en substraten

C-marx maakt gebruik van externe toeleveranciers voor de ontwikkeling van onder andere waterhoudende, UV-, solvent- en speciale inktsoorten. Hieronder vallen ook veeleisende of “exotische” inktsoorten voor functioneel printen. Het bedrijf heeft competenties op het gebied van drogers en het ontwerp van inkjetgolfvormen om deze inkten te ondersteunen. Tot de toegepast substraten behoort vrijwel alles, behalve papier, waarmee het bedrijf veelal buiten het gezichtsveld van printmedia bedrijven valt.

Markt doorgaans lokaal

Schlozer schreef in het oorspronkelijke artikel dat de 10 installaties hoofdzakelijk hun weg vonden in de lokale Duitse markt en een paar in aangrenzende landen. C-marx zegt met partners te participeren in projecten buiten Europa, maar daarover zijn geen concrete gegevens bekend.

Snelle reactietijden

Door de kleine omvang kan C-marx snel inspelen op specifieke klantwensen. Peter Ueberfuhr schuwt daarbij ongewone vragen niet. Hij stelt dat dat de ‘trots’ is van zijn bedrijf. Met de kennis die hij met zijn team in huis heeft rondom het segment ‘functioneel printen’ kan C-marx zelf de totaaloplossing aanbieden, zonder dat de opdrachtgever bij diverse toeleveranciers ‘losse stukjes’ hoeft in te kopen.