Wat is sublimatiedruk en hoe werkt het?

Wie BOPE Flex heeft bijgewoond kon er niet naast kijken: Online business en dus ook Web-to-Print maken een ongelooflijke groei mee! Tegen 2023 zal de online printmarkt wereldwijd meer dan 30 miljard US dollar waard zijn. Daarenboven zal 30% hiervan ingenomen worden door ‘op foto gebaseerde’ producten.

Sublimatie is een digitale printtechnologie die perfect past binnen deze trend. Deze techniek staat immers garant voor de hoogwaardige, fotorealistische reproductie van full-color afbeeldingen op een verscheidenheid van substraten. Veel voorkomende gesublimeerde producten zijn fotopanelen,  gepersonaliseerde onderzetters, thematische ornamenten en duurzame signalisatie. Aanbieders zoals Unisub en ChromaLuxe hebben een breed gamma van dye-sublimatie producten, gemaakt uit materialen zoals aluminium, staal, MDF, Hardboard en versterkt plastic. Dankzij een speciaal ontwikkelde polymeerlaag (coating) zijn de materialen voorbereid voor sublimatiedruk.

Wat is het Sublimatieproces?

1) Alles begint met een digitale afbeelding zoals een foto, een illustratie, of een grafisch design. Het beeld wordt met een dye-sublimatie printer geprint op transferpapier met behulp van sublimatie inkten.

2) De combinatie van de gedrukte transfer en het gecoate substraat worden samen in een hittepers geplaatst. Met temperaturen tot 195°C en een gemiddelde tot hoge druk zorgt de hitte ervoor dat de inkten worden geactiveerd en van het geprinte transferpapier loskomen. Aangezien de inkt gasvormig wordt, brengt de druk van de hittepers de gassen over in de coating van het substraat. De poriën in de coating openen zich en nemen de inkt op. Bij het afkoelen, sluiten de poriën, en het beeld is nu in de coating van het substraat geperst, waardoor de print duurzaam en blijvend wordt.

3) Het resultaat is een levendige, kleurrijke, hoogwaardige en gemakkelijk schoon te maken print die een leven lang meegaat.

Het sublimatieproces wordt wereldwijd gebruikt om winstgevende cadeau-artikelen en prachtige fotografische afdrukken voor thuisgebruik of fine-art tentoonstellingen te produceren. Gesublimeerde producten zijn gemakkelijk te maken en zijn toppers op de markt van gepersonaliseerde geschenken en fotogeschenken. Meer info vind je hier www.chromaluxe.com en www.unisub.com