VIGC Verbindt +300 studenten en bedrijfsleven op ongezien event!

Wat begon als een gek idee, werd werkelijkheid op 7 december bij AP Hogeschool in Antwerpen. Meer dan 300 studenten van drie grote ‘grafische’ hogescholen in Vlaanderen en de industrie verzamelden zich in de grote aula van de Campus Ellermanstraat voor een rollercoaster aan presentaties en een onderdompeling in de nieuwste innovaties op gebied van designing, 3D animatie , VR (Virtual Reality) en AR (Augmented Reality). Esko vulde het programma aan met hun baanbrekende packaging applicaties en futuristische 3D rendering tools voor visualisatie van packaging designs.

Thé kick off

Iemand ooit al van Ralph Palmer gehoord? Eerlijk gezegd: wij ook niet. Maar wat een zonde. In een inspirerende sessie nam Ralph ons mee doorheen de geschiedenis van de animatiewereld. Ralph werkte in zijn indrukwekkende carrière o.m. bij de Disney Studios in California, waar hij de hoofdfiguren v.d. de tekenfilms Pocahontas, De klokkenluider van de Notre Dame en Atlantis heeft getekend. Via Scoobie Doo en de animatiefilm Garfield kwam Ralph in contact met 3D animatie, toen nog erg baanbrekend. In zijn presentatie toonde hij hoe deze wereld is geëvolueerd en welke uitdagingen of veranderingen hij nog zag in komende jaren binnen deze industrie.

Een boeiend interview met Ralph Palmer van NHTV vind je op deze pagina terug.

Ploey

De volgende in lijn was Cyborn, een 3D-animatie studio in het hartje van Antwerpen (Borgerhout) dat langspeelanimatiefilms produceert, mobiele games, apps en VR/AR toepassingen maakt. Momenteel bestaat de firma uit 70 werknemers, waarvan 95% overigens zowel artistiek als technisch geschoold is. De feauture film Ploey moet ongetwijfeld de harten van de meeste aanwezigen gestolen hebben. Naast het emo-gehalte is het vooral een mooie showcase van wat een ‘klein’ Belgisch 3D-animatiebureau kan en hoe het complexe structuren zoals veren van vogels perfect kan animeren op hoogstaand internationaal niveau.

Andere leuke showcases van Cyborn vind je hier, waaronder enkele indrukwekkende AR/ VR demo’s.

Esko Studio

Na een dosis ‘motion graphics’ was het tijd voor ‘print’. Esko beschikt over een indrukwekkend arsenaal innovatieve packaging tools. In een gemixte presentatie met eerst het belang van ‘goede’ packaging designs werd naadloos overgeschakeld naar een even vlekkeloze demo waarin de mogelijkheden van de Esko tools werd getoond. Vergeet fysieke mockups, via plugins en extensies kan rechtstreeks vanaf een CADCAM-tekening een design live in 3D worden gerenderd. Achtergrondje nodig? Geen probleem! De virtual store visualiser zet de verpakking virtueel in de winkel. Via een aparte AR (augmented reality) app werd getoond hoe je je design met je smart phone camera virtueel op een tafel of andere plaats kan zetten.

Een overzicht van alle Esko 3D packaging software tools vind je hier.

Vissuals & maths

“How would the products have looked like if the nazi’s had won the war?” De Saftmeister is de verwezenlijking van hoe een citruspers er zou kunnen uitzien mochten de geschiedenisboeken anders zijn geschreven. Naast de eerder ludieke eigen projecten is Wes Nijssen van Visualt Assault, een jonge en erg creatieve ondernemer vooral ook co-creator van ‘meer ernstige’ indrukwekkende projecten zoals de MOMU EXPLORER voor het modemuseum van Antwerpen, de interactieve ‘content presenter’ tafel voor Hellospace Brussels en de 3D projecties op Pukkelpop.

Wess had ook collega en vriend Kris Meeusen van Lab101 mee. Waar Wess erg visueel werkt, start Kris met wiskundige formules om boeiende haast zelflerende visuele effecten te creëren. Zo mooi de effecten, zo moeilijk om te begrijpen hoe Kris dit via zijn ‘generation frame’ algoritmen voor mekaar krijgt. En eigenlijk doet het er ook niet toe. Het is vooral mooi om te zien hoe twee jonge ondernemers in cocreatie innovatieve en boeiende projecten realiseren.

Tijd voor ‘wat fris’

Na het gewaardeerde dankwoord van Wim Lauwers van AP Hogeschool was het voor iedereen tijd om te netwerken. AP Hogeschool trok hiervoor alle registers open: van aangepaste verlichting, heuse event banners in de inkomhal tot zelfs een huis-DJ die voor gepaste muziek en ambiance zorgde. Tijdens het event werd een Wacom BAMBOO Folio verloot. We wensen Aïda De Rybel van AP Hogeschool dan ook veel plezier met haar smartpad!

Graag danken wij de Artesis Plantin (AP) Hogeschool voor de hosting, Artvelde Hogeschool en LUCA School of Arts voor hun actieve aanwezigheid en het inzetten van bussen om naar het event in Antwerpen te komen en danken wij uiteraard ook de partners Esko, Wacom, Jumpline, Grafoc, Lab9 voor hun aanwezigheid. Voor VIGC smaakt dit absoluut naar meer. Hopelijk zien we jullie in 2018 terug voor een nieuwe editie van ‘VIGC Verbindt’!

Enkele leuke quotes en filmpjes over dit event vind je via de hashtag #VIGCVerbindt2017. Een volledig beeldverslag vind je hier.