VIGC met BOPE terug in Gorinchem – Print op zoek naar demand

Het probleem is niet zozeer dat er in de grafische industrie veel meer capaciteit is dan vraag – de uitdaging luidt volgens Henrik Müller-Hansen: hoe creëren we meer vraag? De sprekers die tijdens het Benelux Online Print Event (BOPE) van het VIGC op hun opwachting maakten, zien daartoe volop mogelijkheden. René de Heij: “Er zijn veel meer kansen dan je denkt!”

Het VIGC koos voor deze zevende editie van BOPE opnieuw – net als twee jaar geleden – voor Gorinchem, op de tweede beursdag van de vakbeurs Visualize Expo (de nieuwe naam voor Sign & Print Expo). Dat zorgde voor een recordopkomst van zo’n 150 mensen in het publiek, die op een veelzijdig programma werden onthaald. VIGC-directeur moest helaas geblesseerd verstek laten gaan als programmaleider, maar werd kundig vervangen door Veerle Vanpanteghem (business development manager van het VIGC).

On demand printen groeit

Marktkenner Bernd Zipper (Zipcon) mag zich inmiddels de vaste ‘opener’ van het BOPE-programma noemen. Hij presenteerde de belangrijkste trends, die in 2025 de koers van de grafische industrie richting de toekomst zullen bepalen. Zipper voorziet, op basis van marktonderzoeken, dat de print on demand markt tussen 2024 en 2032 jaarlijks gemiddeld 27,7 procent zal groeien. Om van die groei te kunnen profiteren moeten drukkerijen wel actief aan de slag met ‘social commerce’: het gebruik van social media als onderscheidend verkoopkanaal.

Tegelijkertijd moeten drukkerijen aansluiting vinden bij ‘online creators’: de ontwerpers van t-shirts, mokken en posters die je bijvoorbeeld aantreft op marktplaatsen als Etsy. Daar zijn ruim 5 miljoen creatieve aanbieders actief, die een publiek bereiken van meer dan 88 miljoen actieve kopers. “Etsy is de grootste en meest onderschatte markt”, aldus Zipper, die waarschuwt: “Jouw concurrenten zitten op Etsy!”

Platform verbindt partijen

Henrik Müller-Hansen, oprichter van Gelato, sluit zich aan bij Zipper. Ook hij ziet dat de grafische industrie op zoek moet naar een nieuwe manier van werken en naar nieuwe markten: “We moeten van gecentraliseerde massaproductie naar lokale, on demand producties.” En met Gelato biedt hij precies het platform om dat mogelijk te maken, door marktplaatsen als Etsy en Shopify te verbinden met printproducenten middels een volledig geautomatiseerde (en in belangrijke mate door AI gedreven) workflow.

Müller-Hansen is overtuigd van het groeipotentieel: tussen 2022 en 2027 zal de wereldwijde markt van digitaal printen (van boeken en labels tot kleding en fotoproducten) naar verwachting toenemen van 119 miljard dollar naar 211 miljard dollar. Een groei van 90 miljard dollar, die hij meteen even in perspectief zette: “Dat is tweemaal de omvang van de volledige wereldwijde muziekindustrie.”

Verschillen in marktbenadering

Twee spelers die in ieder geval alvast op Europese schaal kansen zien, zijn Hans Scheffer van HelloPrint en Marco Aarnink van Print.com. De twee online print-veteranen – beide veertigers zijn al ruim twintig jaar actief in deze tak van sport – schoven aan voor een ingelast panelgesprek op het BOPE-podium. Ze onderscheiden zich van elkaar in hun marktbenadering. Hans Scheffer richt zich met HelloPrint met name op het perfectioneren van de processen en minder op het product: dat laat hij helemaal aan zijn 300 printproductiepartners over. “We zijn misschien wel meer een logistiek platform dan een print platform.”

Bij Marco Aarnink staan juist het product en, misschien belangrijker nog, de relatie met trouwe klanten centraal. Zo heeft Print.com lokale teams in negen landen, terwijl HelloPrint ‘markt-agnostisch’ zegt te werken zonder specifieke landen-focus. Aarnink: “We bedienen elk een andere groep klanten. De markt is daar ook groot genoeg voor.”

Duurzaam groeien

Scheffer maakte in zijn latere presentatie duidelijk dat groei ook verantwoordelijkheid voor duurzaamheid met zich meebrengt. Hij gaf een voorbeeld: “Van alle marketingmaterialen die gedrukt worden, wordt 45 procent nooit gebruikt.” Scheffer ziet zich met zijn bedrijf dan ook gedwongen actie te ondernemen: “Klanten willen het – al is op dit moment maar zo’n 24 procent bereid er ook voor te betalen. Mijn heel diverse team van medewerkers verwacht het van me. En anders komt er wel regelgeving aan die het je straks verplicht.” Hij maakte de sprong voorwaarts door de status van B-Corp na te streven: “Een manier om duurzaamheid in het DNA van je bedrijf vast te leggen via bewustwording, meting en implementatie. Zo stellen wij een voorbeeld.”

Juiste businessmodel kiezen

In het door Peter Luit geleide panelgesprek tussen René de Heij (Print.com), Ramon van Wingerden (Prindustry), Steven Nuyt (Enfocus) en Tom Peire (Four Pees) werd duidelijk dat de platformeconomie aan de printindustrie talloze mogelijkheden biedt om online actief te zijn, van API’s en webshops tot marktplaatsen en platforms. Het is vooral belangrijk om keuzes te maken, betoogden De Heij en Van Wingerden: welke markt of klant wil je bedienen, welke diensten wil je leveren en wat is je businessmodel. Hoe dan ook speelt automatisering een hoofdrol, stelde Bernaerdt vast. Uiteindelijk zal het volgens Tom Peire gaan om een optimale mix van online verkoopkanalen: “Als printbedrijf kun je op meerdere platforms actief zijn, zodat je je niet aan één partner bindt.”

AI geeft POD vleugels

De gesignaleerde trend van groei in on demand produceren bleek ook uit de presentatie van twee inspirerende praktijkcases. Stefaan Vanysacker timmert met Genscom al jaren aan de weg met gepersonaliseerde kranten. Via websites als Happydays en bijvoorbeeld de Lettr-app zijn consumenten en bedrijven in staat zelf kranten te vullen met content, op te maken en te laten printen in kleine oplages. Dit beproefde print-on-demand model krijgt nieuwe vleugels door de toepassing van AI en LLM, liet Vanysacker zien: “Van idee tot gepersonaliseerde krant in tien minuten.”

Met Borre Akkersdijk van Byborre kreeg het BOPE-programma een blikverruimende afsluiter. Akkersdijk, afkomstig uit de mode-sector, schudt de textielindustrie op door het – gelijk het krantenconcept van Genscom – mogelijk te maken via zijn portal “van een idee tot een stof” te komen en “van pixel naar naald” te gaan. Inkopers kunnen via een WYSIWIG editor de garens en het motief van hun stof samenstellen en die vervolgens laten produceren vanaf slechts 50 meter. “De digitaliseringsslag in de textielindustrie moet echt nog beginnen. On demand produceren is echt een revolutie in de fysieke wereld van textiel.”