VIGC legt de lat hoog met virtuele events

Succesvolle edities Hackathon en Het Congres

Met in dezelfde week de eerste editie van de internationale Hackathon en hét jaarlijkse netwerkevenement Het Congres, gaf innovatiecentrum en netwerkorganisatie VIGC een indrukwekkend visitekaartje af, als het gaat om het organiseren van virtuele evenementen en kennisoverdracht.

Met de eerste grafische Hackathon, georganiseerd in samenwerking met financiële dienstverlener EY, daagde VIGC de industrie uit om zichzelf opnieuw uit te vinden en toekomstbestendige businessmodellen te ontwikkelen. De 84 deelnemers, verdeeld over 13 teams, kregen de taak om vanaf 12 oktober binnen twee dagen een oplossing te presenteren voor een specifieke uitdaging. Een deskundige jury beoordeelde de gepresenteerde ideeën en reikten prijzen uit voor de beste drie.

Internationale samenwerking

De juryleden wezen Team Luca School of Arts in Gent aan als winnaar met hun ‘Smiles-project. De studenten mogen voor hun project rekenen op 3.000 euro en professionele begeleiding door Sappi. Op de tweede plaats eindigde het project Print Quality Map van Esko/AVT, gevolgd door Hybrid Software en DSN Artwork Prepress met hun project Textiveroo.

De noodzaak om het evenement online plaats te laten vinden, had een positief neveneffect: de drempel voor internationale samenwerking was bijzonder laag. Voor deelnemers en organisatie smaakte de eerste aflevering dan ook naar meer. VIGC-directeur Jos Steutelings kondigde na afloop direct het vervolg aan: op 11 en 12 oktober 2021.

Pleidooi voor print

Voor Het Congres, dat volgde op de Hackathon, zette VIGC een stevig programma neer over ‘Print 4.0’ gecombineerd met muzikale intermezzo’s en de presentatie van de Hackathon-winnaars. Het ‘Virtueel Live Broadcasting Event’ werd bekeken door minstens 350 ‘bezoekers’.

In de studio ging presentatrice Francesca Vanthielen in gesprek met deskundigen over Industrie 4.0. Keynote speaker Jo Caudron, auteur en ondernemer op het gebied van media en technologie, boog de onzekere toestand in de wereld om richting een optimistisch toekomstbeeld. Ook de andere sprekers boden perspectief met modellen en roadmaps waarmee ondernemers zowel de huidige status, als de richting voor de toekomst kunnen bepalen.

De winnaars van de Hackathon, Team Luca School of Arts ontpopten zich tot ware pleitbezorgers voor het gedrukte product. De studenten vatten de boodschap van de VIGC-events samen met de oneliner: “Print is niet beter dan digitaal of andersom en we moeten de krachten van beiden gebruiken door ze te combineren.”

Ook voor Het Congres staat de datum voor de volgende editie al vast: 14 oktober 2021.

Alex Kunst
Verknocht aan het grafische vak, dol op snelle machines en verslaafd aan automatisering en workflow – schrijven over alles wat met prepress, drukkerij en afwerking te maken heeft (en alles wat daarvoor en achter zit) is de favoriete tijdsbesteding van Alex Kunst.