Verslag GWG meeting Amsterdam

Ghent Workgroup (GWG) is een internationale organisatie die aanbevelingen en specificaties opstelt voor creatie, processing en uitwisseling van grafische bestanden. Vorige week vond in Amsterdam de eerste vergadering voor 2018 plaats.

Het moet buiten min 5 graden Celsius geweest zijn en ook het zwembad aan het hotel lag er volledig bevroren bij. Ideale omstandigheden voor het schaatsgekke Nederland om de long tracks weer boven te halen, maar voor Ghent Workgroup eerder een gelegenheid om een nieuwe set meetings te initiëren vanachter een dikke laag glas.

Kick off

Op de agenda stonden de vaste set ‘subcommittee’ meetings, met als ‘kick off’ de specificatiemeetings op woensdag 21 februari. Hierbij aandacht voor aanleverspecificaties voor digitaal printen (o.a. cut sheet digital printing) en toepassen van apparaatonafhankelijke PDF specificaties. Digitaal printen is een belangrijk marktsegment waarvoor aparte preflight-profielen moeten ontwikkeld worden en waarvoor dus ook initiatieven binnen Ghent Workgroup lopen.

Dag twee

Op dag twee stonden ‘Packaging’, ‘Color Management’, ‘Process Control’ en ‘Compliancy Testing’ op de agenda. Binnen Process Control werkt men aan test patches voor Large Format Printing (bv. een test patch rond ‘page scaling’ waar VIGC aan werkt) en mogelijke patches voor een toekomstige PDF/X-6 standaard. Wat Compliancy betreft is DALIM Software compliant met de nieuwste GWG2015 standaarden via hun eigen preflight engine in ES 5.5 and TWIST 8.5. Daarnaast wordt er werk gemaakt van de nieuwe application settings download page, een pagina die al geruime tijd leidt onder technische problemen, maar waarvoor nu een sterk vereenvoudigde interface wordt gemaakt. U hoort van ons van zodra de nieuwe pagina online is!

Mooi was ook de uitstap naar het Rijksmuseum in Amsterdam, waar we dankzij host CMBO een kijkje achter de schermen mochten nemen. In een vier jaar durend project wil het Rijksmuseum haar collectie van 320.000 kunstwerken digitaal beschikbaar stellen via hun digitale studio. Een enorm werk, als je weet dat elk stukje kunstwerk (vaak meerdere malen) gefotografeerd moet worden en opgeslagen moet worden in een database.

 

It’s a wrap

De laatste dag is doorgaans iets korter. Tijdens een ‘snelle’ roundtrip leidde Cindy van CHILI Publish, maar ook verantwoordelijke voor de Marketing subcommittee binnen GWG de initiatieven die er nog in de pijplijn zitten voor de komende maanden. Zo kan u Ghent Workgroup nog bezoeken op Argos Inspiration Days van 6 tot 8 maart in Brussel, een event waarop ook VIGC aanwezig zal zijn en het volledige educatieve programma tijdens de ganse beurs invult. Ook op Spicy Talks 2018 van CHILI Publish van 7 tot 9 maart in Amsterdam en op Xeikon Café van 20 tot 23 maart in Lier zal GWG present zijn (evenals VIGC!). Afgelopen maanden werden er ook een aantal interessante webinars georganiseerd. Je kan ze allemaal, inclusief een tweetal van VIGC, herbekijken op de website van Ghent Workgroup.

Afrondend

GWG meetings zijn altijd interessant: om leveranciers te ontmoeten, om medeorganisaties te spreken, om de technische sessies bij te wonen en de nieuwe initiatieven in andere werkgroepen (Subcommittees) te beluisteren.

Zin om zelf eens een GWG meeting bij te wonen? Dit kan! Als observer kan je altijd één of twee meetings vrijblijvend bijwonen. Contacteer VIGC voor meer info of om doorverwezen te worden naar de juiste persoon binnen GWG.

Vragen over GWG initiatieven, de nieuwe PDF-standaarden of om eventueel een PDF-opleiding of doorlichting binnen uw bedrijf te laten uitvoeren? Neem dan ook gerust even contact met ons op. Infodesk is gratis voor VIGC-leden en betalende opdrachten kunnen vaak uitgevoerd worden met korting vanuit de KMO-portefeuille.