Verpakkingsdrukcapaciteit expandeert wereldwijd

VERPAKKINGSMEDIA – Afgaande op berichten van drukpersenbouwers explodeert wereldwijd de verpakkingsdrukcapaciteit. Printmedianieuws doet een greep uit alle nieuw geïnstalleerde verpakkingsdrukpersen. Opvallend veel flexorotatiedruk komt er bij op de verpakkingsdrukwerkmarkt. Die groeit jaarlijks ±5%. Marktprogressie sinds 2016 loopt van 342 miljard US$ naar 574 miljard 574 miljard US$ in 2026*). Plastic lijkt verpakkingen te gaan domineren

• Leestijd ca. 5 minuten

Bijna de helft is kunststof

Verpakkingssubstraatmarkt volgens ALL4PACK

Verpakkingssubstraatmarkt volgens PIRA

Volgens schattingen van de bronnen ALL4PACK (links) en PIRA (rechts) wordt voor bijna de helft van alle verpakkingen plastic toegepast. Beide prognoses ontlopen elkaar nauwelijks. Bijna een kwart is harde- en een kwart is flexibele(folie) kunststof. Dat weerspiegelt zich ook in het dagelijks verpakkingsaanbod, in een verhouding die niet sterk verandert. Maar qua bedrukking en converting lijkt het ‘hek van de dam’ bij flexibele foliebedrukking. Er zijn recent veel rotatiedrukpersen bijgekomen voor roll2roll-bedrukking van kunststoffolie. Flexodruk krijgt daarbij de overhand. Alleen in de Benelux kwamen/komen betrekkelijk recent minstens een dozijn Ci-flexorotatiepersen in de markt op 120cm à 140cm breedte.

Weredwijde verkoop van flexibele verpakkingen

Kenners denken dat de bedrukkingsmarkt van flexibele folie jaarlijks met ±5% stijgt. Dat correspondeert met de marktanalyse voor wereldverkoop van flexibele verpakkingen (+7% à +6%)

Europa domineert in verpakkingspersen en convertingsystemen

Comexi’s Ci-flexorotatie bij Clodalkin-Orlando

Contiweb’s offsetrotatie Thallo voor Lithotype-VS

Uit verschillende werelddelen komen info’s over nieuw geïnstalleerde verpakkingsdrukcapaciteit, zoals de nieuwe Comexi Ci-flexorotatie bij Clondalkin Flexible Packaging in Orlando en Contiweb’s offsetrotatie Thallo bij Lithotype Company in Bolingbrook, IL Noord-Amerika. Over recente nieuwe drukpersen bij Chinese verpakkingsdrukkerijen is weinig nieuws. Wèl dat daar nieuwe persen-distributeurs worden aangesteld. China’s eigen machinebouw biedt ook verpakkingsdruk- en convertingsystemen en betreedt daarmee zelfs westerse beurzen. Maar overall domineren vooral de West-Europese (Duitse, Italiaanse en Spaanse) drukpersen- en converting-machinefabrikanten; zij zetten de toon. Nederlandse persenbouwers zoals DG Press in Hall (met nieuw en gebruikt) en MPS in Arnhem zetten ook hun stempel qua folie- respectievelijk etikettenbedrukking. Hoe levendig die drukwerkmarkt voor verpakkingen ook is, voor iedere nieuwe drukpers en/of convertingmachine wordt een harde concurrentiestrijd gevoerd.

Digitaaldruk penetreert langzaam in verpakkingsdruk

In de wereldwijd expanderende verpakkingsdrukcapaciteit vergroot HP met innovaties (zoals Latexprint op verpakkingskartons, zie onze eerdere publicatie) haar aandeel in de verpakkingsmarkt. HP Indigo stabiliseert. KBA’s VariJET-106 zou in 2017 gepresenteerd worden, maar komt minstens een jaar later. Heidelberg’s PrimeFire en Landa’s Nanographic Press produceren nu in bèta-sites. Kodak probeert -samen met Uteco- haar Stream-inkjettechnologie voor verpakkingsdruk in de markt te krijgen. Datzelfde Kodak-systeem mislukte op kortonmachines van Bobst.

Uteco’s ‘Sapphire’ drupa 2016

Ontwerp ‘Sapphire EVO’ met 600x1800dpi UltraStream-printkoppen

Op drupa 2016 demonstreerden Uteco en Kodak de samen ontwikkelde ‘Sapphire’ voor inkjetprint met watergebaseerde pigmentinkten op flexibele/kunst-stof substraten. Die (± ½m brede) drupaversie werkte nog op 600x600pdi; voor verpakkingen eigenlijk te laag. Met Kodak’s UltraStream kan dat nu met de 65cm brede ‘Sapphire Evo’ naar 600x1800dpi. Output wordt gemaximeerd op 150m/min voor kunststof substraten. Die hogere output maakte Sapphire’s drogeraanpassing noodzakelijk. Op de ‘Sapphire Evo’ is nu rechts een verticale/verlengde droger (uit Uteco’s diepdrukareaal) geplaatst. Daarna volgt coating, eventueel langssnijden en opwikkelen van de kant&klare gedrukte rol. Uteco zegt de ‘Sapphire Evo’ in juni 2018 uit te leveren aan een Italiaans bedrijf dat flexibele verpakkingen voor de industrie en modebranche produceert.

Hybride smalbaan verpakkingsdrukpersen

Hybride Omet-XJet met Durst’s Tau 330RCS

MPS’ SymJet bij EDNN-Hoogeveen, rechts Vincent Belksma

Stap-voor-stap ontwikkelt de hybride smalbaanmarkt zich ook langzaam verder. Hierbij gaat het om label- en verpakkingsfolie-drukpersen in de configuraties UV-flexodruk en UV-inkjetprint plus inlineconverting. Omet verkocht begin dit jaar een eerste Omet-XJet aan Italgrafica Sistemi in Castelgomberto Vicenza. De hybride machine omvat vier flexodrukunits; twee vóór en twee na Durst’s fullcolour-inkjet Tau 330RCS. Verder een stans- en strippingunit, plus opwikkeling. In Nederland is de eerste hybride smalbaanpers -een MPS SymJet-  in gebruik genomen door EDNN (Etiketten Drukkerij Noord Nederland) in Hoogeveen. Bekijk het filmpje waarin Vincent Belksma (MD- EDNN) over het waarom van deze investering uitlegt. Het vervolgfilmpje is een uitleg hoe hybride de machine is samengesteld uit: twee flexounits, een keerstanggroep, koudfolieunit, de inkjetunit, nog een flexounit, stansunit, afstrippen en opwikkelen.

Heidelberg Web Carton Converting/Gallus

Serieproductie LabelFire-340 in Wiesloch

Heidelberg Web Carton Converting GmbH (HWCC en eerder geheten ‘Gallus’ in Weiden-Dld), roert zich met actieve verkoop op wereldniveau. Dankzij verkopen van de hybride LabelFire-340 smalbaan in Europa en Australië -en in het bijzonder Amerika- aan Info Label in  Clifton Park-New York en Hub Labels in Hagerstown-Maryland, is de serieproductie daarvan gestart in Wiesloch, waar alle Heidelberg-inkjetpersen (plano en roll2roll) worden gebouwd.

165cm brede zevenkleuren flexorotatiepers ‘Intro’

Al Mawrid’s 67cm brede ‘Intro’ hybride rotatiepers

Maar Heidelberg-HWCC slaat ook piketpaaltjes in de drukwerkmarkt van speciaalverpakkingen. Eind 2016 bestelde Indiana Carton in Bremen-Indiana (VS) een 165cm brede zevenkleuren flexorotatiepers ‘Intro’. Op deze pers zijn aluminium frameboxen nu uit koolstofvezels gemaakt. Die maken de machine 300% sterker. Koolstofvezel-frameboxen zijn door hun lage gewicht gemakkelijker te reinigen. Voorjaar 2018 verkocht Heidelberg-HWCC een 67cm brede ‘Intro’ hybride flexorotatiepers aan Al Mawrid Printing & Advertising in de Verenigde Arabische Emiraten (na een eerdere in 2012). Al Mawrid’s persen zijn uitgerust met flexo-, diepdruk- en converting-units en produceren van-de-rol tot kant-en-klare luxe dozen-blanks. Dergelijke inline/hybride verpakkingsrotatiepersen benaderen soms totaallengtes tot ±50m. Al Mawrid produceert voedselverpakkingen, bakkersdozen, medicijnverpakkingen, parfumdozen, kraftdozen, e-flute dozen, duplex- en foodboard-dozen, bedrukte dozen met PE-coating en speciaal verpakkingsboard voor dozen die direct in de oven en diepvriezers kunnen worden gebruikt.

Grote vellenoffsetpersen voor vouwkarton

Afnamefoto Barem Ambalajá’s KBA-Rapida 164-6-LTTL

Zevenkleuren-UV Rapida 164 voor Imagine! Print Solutions, Minneapolis-VS

KBA start mei 2018 de opbouw van een 120,5x164cm zeskleuren vellenoffset Rapida-Jumbo op een 63cm hoge betonsokkel bij Barem Ambalaj in Tire/Izmir, Turkije. De pers is uitgerust met een nonstop-inleg en -uitleg plus volautomatische drukplaatwisseling en verder QualiTronic met ColorControl. Na de kleurdruktorens heeft de pers in volgorde: een laktoren, twee IR-droogtorens en weer een laktoren; een echte vouwkartondozendukpers. Max output is 15.000 druks/u. Tegenwoordig is Barem Ambalaj de grootste Turkse verpakkingsdrukker met 670 medewerkers. Een jaar geleden startte een zevenkleuren-UV Rapida 164 bij Imagine! Print Solutions, Minneapolis-VS. Imagine! is ook de verpakkingsdrukker waar Landa’s S10 Nanographic Press rond deze tijd naartoe zou gaan. Dat is nog niet bevestigd door Landa.

*) volgens MarketsandMarkets™ Research Private Ltd – Northbrook USA

Kopbeeld: Naturepak in Casablanca-Marokko, investeerde eind 2017 in een extra Heidelberg Intro rotatiepers met 6 drukunits voor de frontzijde en een drukunit voor de rugzijde. Deze pers levert HD- flexokwaliteit en produceert van de rol tot-en-met gestanste melk- en drinkkarton-blanks. Machinebouwer is Heidelberg Web Carton Converting GmbH (HWCC); de flexorotatiedivisie van Heidelberger Druckmaschinen AG

[avatar size=”300″]