Van plastic naar papieren verpakkingen

Als reactie op de groeiende wereldwijde belangstelling voor duurzame verpakkingsoplossingen, is SCREEN, een vooruitstrevende Japanse fabrikant van digitale inkjetpersen, een samenwerking aangegaan met SAPPI, een toonaangevende producent van papieren verpakkingen, en Mercian Labels, een befaamde Britse labelconverter. Het eerste project is met het gerenommeerde Britse Whitakers om een recycleerbare verpakkingsoplossing met barrièrepapier te introduceren voor een van hun chocolade producten. 

Beïnvloed door zowel de consumentenverwachtingen als de Europese regelgeving, wil de flexibele verpakkingsindustrie haar duurzaamheidsprofiel verbeteren, waarbij men kijkt naar papieren oplossingen. Er is vooral interesse in kraft/ongestreken papier vanwege de milieuvriendelijke eigenschappen en de natuurlijke uitstraling.

Recente marktstudies onderstrepen het groeiende milieubewustzijn van de consument: 70% van de Europese consumenten kijkt actief in de schappen naar alternatieven voor plastic verpakkingen1. Verder blijkt uit een enquête van McKinsey dat in het Verenigd Koninkrijk 63% van de consumenten een papieren verpakking als duurzaam en milieuvriendelijke alternatief beschouwt2. Dit maakt dat brand owners meer en meer naar papieren verpakkingen kijken en beseffen dat dit beter aansluit bij hun duurzaamheidsdoelstellingen.

Ook Whitakers, bekend van de overheerlijke chocolaatjes, onderzoekt momenteel de mogelijkheden van innovatieve, milieuvriendelijke en volledig recyclebare papieren verpakkingen. Zij doen daarbij onderzoek naar de reacties van de consument op hun duurzaamheidsinitiatief. Even zo belangrijk is natuurlijk dat van de chocolade dezelfde houdbaarheid en versheid behouden blijft. De geteste papieren verpakkingen sluiten in ieder geval perfect aan bij de merk- en duurzaamheidswaardes van Whitakers.

Juan Cano, Business Development Director bij SCREEN zegt over de samenwerking: “Onze samenwerking met SAPPI en Mercian Labels betekent een belangrijke stap in de richting van duurzame verpakkingen. SCREEN’s digitale Truepress PAC520P rotatie-inkjetpers gebruikt voedselconforme inkten op waterbasis en kenmerkt zich door een hoge kwaliteit, een laag energieverbruik en een minimum aan waste. Verder maakt de flexibiliteit van de PAC520P het mogelijk om volumes snel op te kunnen schalen, wat belangrijk is in een vroeg stadium van de marktontwikkeling.”

Sibylle Hajostek, Market Manager Paper & Packaging Solutions bij Sappi, voegt daaraan toe: “Sappi is een pionier in de productie van verpakkingspapier en begrijpt het enorme potentieel in de markt voor duurzaam en recycleerbaar verpakkingsmateriaal. De keuze van het juiste papier voor de juiste producttoepassing is cruciaal. Met onze expertise op het gebied van barrière-coatings kunnen wij papier met goed de juiste barrière-eigenschappen bieden voor de optimale bescherming van het product.”

Dr. Adrian Steele, Managing Director van Mercian Labels, een labelconverter met uitgebreide ervaring in digitaal printen, ziet groot potentieel in de diversificatie naar flexibele papieren verpakkingen. “De overstap naar flexibele verpakkingen is voor ons een natuurlijke evolutie. Het digitaal printen met milieuvriendelijke inkten zorgt voor flexibiliteit in het verpakkingtraject:  MOQ’s kunnen worden afgeschaft en doorlooptijden verkort. We bieden hiermee maatwerk, met minder afval door incourante voorraden en, minstens zo belangrijk, dragen bij aan Whitakers’ streven naar duurzaamheid. We zien al langer de veelzijdigheid en milieuvoordelen van het digitaal printen van etiketten, dus het is voor ons een mooie uitdaging om hiermee ook de markt van papieren flexibele verpakkingen te verkennen.”

Deze samenwerking tussen SCREEN, Sappi en Mercian labels is een goed voorbeeld van een collectieve inspanning van de industrie om duurzame keuzes aantrekkelijk en toegankelijk te maken voor de consument. In dit geval door het combineren van expertise op het gebied van digitaal inkjet (SCREEN), barrièrepapier (SAPPI) en innovatie op het gebied van verpakkingsconversie (Mercian Labels) voor de innovatieve chocoladepapierverpakkingen van Whitakers. Deze samenwerking laat de toewijding van de industrie zien om aan de nieuwe eisen van consumenten en Europese wetgeving voor milieuvriendelijkere verpakkingen te voldoen.