Uniek XL kunstwerk knalt “outdoors”

Bij het wandelen over de paardendobbe wandelroute in Marrum Nederland springt het XL-formaat kunstwerk van Marcel van Luit in het oog. Wat een beeld, wat een constructie.

Wilcovak, een printbedrijf uit Nederland, werd een tijd terug gevraagd om mee te werken aan de productie van een XL- formaat kunstwerk; buiten in de natuur en tevens in water geplaatst. 

Een hele uitdaging want het materiaal diende water-, kras- en windbestendig te zijn, moest heel makkelijk en kwalitatief te bedrukken zijn zonder bijkomende beschermlagen. Het XL-formaat kunstwerk van beeldend kunstenaar Marcel van Luit werd in het midden van Marrum’s paardendobbe (een halvemaanvormig eiland waar paarden kunnen staan tijdens vloed) geplaatst. Het werk maakt onderdeel uit van de paardendobbe wandelroute, een samenwerkingsverband en initiatief van Sense of Place, It Fryske Gea en de dorpsraad van Marrum.  Het vertelt het verhaal van de 150 paarden die strandden aan de rand van het kleine eiland in 2006, nadat een zware storm het gebied overspoelde en hun weg afsneed naar het droge.

Het monumentale kunstwerk, gedrukt (dmv sublimtiedruk) op 22 ChromaLuxe EXT panelen is bevestigd op een stalen draagstructuur. De 2 ton wegende kolos is rechtstreeks in de dobbe gemonteerd. Wilcovak koos voor ChromaLuxe EXT panelen omwille van de waterbestendigheid, de panelen vervagen niet in de zon, zijn krasbestendig en hoeven niet extra beschermd of gelamineerd te worden. Het bedrijf is in het bezit van een grote sublimatiepers waardoor ze panelen kunnen sublimeren van 120 x 240cm. Meer info over het  gebruikte materiaal vind je hier www.chromaluxe.com