Uitbreiden naar large format? Bekijk ook je workflow.

Het jaar 2020 zal bij vele ondernemers om diverse redenen nog zeer lang in het geheugen geprint staan. Velen hebben hun corebusiness moeten herdenken, anderen hebben snel de weg gevonden naar online business. Ook in de grafische sector was deze tendens opmerkelijk. Maar daarnaast was een nog grotere versnelling richting sign- en grootformaatproducten opmerkelijk. Offsetdrukkerijen gaan al enige tijd op zoek naar een bredere invulling van hun applicaties en vinden niet zelden de weg naar de markt van grootformaat- en sign-toepassingen.

Groeimarkt, zowel voor drukkerijen als hun klanten

Logisch, de sign- en grootformaat-business is en blijft een interessante markt. Niet enkel zijn de marges doorgaans aantrekkelijk, ook blijft – ondanks de huidige crisis – de sign-markt toch redelijk standvastig. Meer zelfs, een groeimarkt. De snelle technische evolutie van productieapparaten, denk hierbij aan printers en afwerkingsapparatuur, geeft steeds meer én nieuwe mogelijkheden. Bovendien heeft grootformaat-drukwerk marketingtechnisch vele troeven met een groeiend aantal toepassingen. Grootformaat-drukwerk heeft namelijk een enorme visuele impact, het is kosteneffectief en veelzijdig. Een goed uitgevoerde sign-job is bovendien zeer aantrekkelijk én heeft een grote levensduur!

De uitdagingen van sign en large format

Heeft sign- en grootformaatdrukwerk dan geen nadelen? Jawel, want het gaat vaak mis bij de begeleidende en ondersteunende administratie. Want alhoewel het hier ook ‘printen’ betreft, komt sign en grootformaat met een heel specifieke administratie en set parameters.

Denk hierbij aan:

 • Sign & grootformaat gaat vaak gepaard met dure materialen.
 • Er bestaat nauwelijks iets als standaardformaten.
 • Oplages zijn vaak erg beperkt en bovendien zeer divers.
 • De afwerking is regelmatig een onderbelicht aspect en niet zelden de bottleneck.
 • De klant wenst snelle oplevering én correcte installatie op, dikwijls, meerdere locaties.

Kies de juiste administratieve aandrijving!

Het is dus zeker te begrijpen dat een offsetdrukker deze ‘branchevreemde’ uitstap of verbreding van de markt eerder voorzichtig aanpakt. Gelukkig is er het betrouwbare ‘chassis’ van MultiPress. Want het MIS/ERP-systeem kent niet alleen de verschillen van elk grafisch marktsegment, maar weet ze ook aan te pakken. Zo kan de offsetdrukker de marktverbreding opstarten vanuit de comfortzone van de eigen MultiPress-installatie.

De ‘Large Format’-module van MultiPress zorgt voor een vlotte verwerking van sign- en grootformaat-drukwerk:

 • Correcte berekening van de kosten door op een transparante manier de snelheid van de machines én de materiaalprijs, zoals inkt en #m² materiaal, in te calculeren.
 • Door middel van een rechtlijnige koppeling naar de afwerking worden alle variabelen gewoon overgenomen.
 • Het aanmaken van volledige campagnes met voor-gedefinieerde parameters is kinderspel.
 • In MultiPress zit het ruimste assortiment print- en verwerkingstechnieken voor de grafische industrie verwerkt, als enige op de markt.
 • Voor de drukkers die het one-stop-shoppingprincipe helemaal willen vervolmaken, koppelt MultiPress gemakkelijk aan 3de-partijsoftware.
 • Opvolging van elk order tot en met de oplevering of installatie is mogelijk dankzij de handige installatie-app.

En dit alles sluit uiteraard perfect aan op het bestaande chassis van MultiPress. Waardoor de administratieve uitbreiding van de bestaande corebusiness – offset of digitaal – naar sign- en grootformaat-drukwerk alvast een prettige reis en geen hindernissenparcours wordt.

Alles je echt álles wil te weten komen over de feilloze en meeste voordelige manier om de marktverbreding naar sign en large format aan te pakken, lees dan hier verder!