TMG van de beurs, Mediahuis op eigen kracht verder

BEDRIJVEN – TMG, de moeder achter o.a. de Telegraaf en vele regionale titels verdwijnt van de beurs. Het Belgische Mediahuis heeft inmiddels 98,5% van de aandelen in handen en ziet geen toegevoegde waarde meer in een beursnotering.

Er is een lange geschiedenis vooraf gegaan aan deze stap. De strijd met Talpa (John de Mol) ging uiteindelijk over minimaal 95% zeggenschap, dat is de eis om het bedrijf van de beurs te kunnen halen. Mediahuis zet deze stap nu. De Mol heeft uiteindelijk zijn aandeel ‘afgestaan’, waardoor aan die eis kon worden voldaan.

Bestuursvoorzitter Marc Vangeel en de financiële topman Koos Boot van TMG maakten gisteren het afscheid van de beurs bekend. Volgens Boot is bij Euronext het verzoek ingediend de noteringsovereenkomst tussen TMG en Euronext – en daarmee de beursnotering van de certificaten van aandelen – te beëindigen. Ook zal Mediahuis op korte termijn een uitkoop procedure starten om zo ook de resterende aandelen te verkrijgen. De verwachting is dat TMG binnen vier weken van de beurs is.

Vangeel in zijn verklaring: ‘De beursexit biedt TMG rust en ruimte zodat we ons volledig kunnen richten op het uitvoeren van de toekomstplannen.’’ Het bedrijf hoeft straks niet meer te voldoen aan allerlei strenge beursregels. We hoeven niet meer na te denken of iets beurs gevoelig is of niet en kunnen nu meer tijd steken in de ontwikkeling van het bedrijf.’

Gert Ysebaert CEO Mediahuis spreekt in een persbericht van ’een belangrijke stap’ voor Mediahuis: ‘Vanaf 2018 zal TMG volledig deel uitmaken van Mediahuis waardoor we ons voor de volle 100% kunnen richten op de verdere uitrol van het toekomstplan en de nieuwe koers voor TMG.’

Eind 2017 kondigde TMG een forse reorganisatie aan. Deze moet eind 2019 zijn afgerond. Bij het bedrijf verdwijnen ca. 150 banen. Hierbij wordt het aantal gedwongen ontslagen zoveel mogelijk beperkt. Het bedrijf wil de focus leggen op de sterke merken als De Telegraaf, Metro, de regionale dagbladen en digitale merken als Dumpert en Gaspedaal.

[avatar size=”300″]