THE PARALLAX VIEW

Ben jij de trotse eigenaar van zo’n fancy iPhoneX? Met de app The Parallax View kan je stevig uitpakken op feestjes en indruk maken op het andere geslacht. Dit is hoe het werkt…

The Parallax View

Eén van de nieuwe features op de iPhoneX die het hysterische prijskaartje moeten verantwoorden is de veelbesproken gezichtsherkenning. Simpelweg je duim op de home button leggen om je iPhone te ontgrendelen is immers zo 2017… Het is veel handiger als je teergeliefde iPhone je op het zicht herkent. Ja, toch? Laat het aan een creatief om met dit snobistisch snufje iets grensverleggend te doen. Dat is exact wat de Zweedse digitale kunstenaar Peder Norrbymet zijn app The Parallax View gedaan heeft.

In de put

The Parallax View tovert je dure iPhoneX om in een psychedelisch, driedimensionaal trapgat in je bureau. Van welke hoek je je smart phone ook bekijk, de optische illusie van een diepe put of doorgang blijft behouden. Het lijkt wel alsof je in je iPhone kan grijpen. Peder Norrby maakt voor deze hedendaagse trompe l’oeil slim gebruik van face tracking met ARKit en de TrueDepth camera op de iPhoneX. De app bepaalt de positie van je hoofd en ogen en rendert van daaruit de view in real time. Volgens Norry kan dezelfde techniek ook gebruikt worden om elementen ‘uit’ het scherm van de iPhone te laten komen.

De techniek kan ook gebruikt worden om element ‘uit’ je iPhone te laten komen © Peder Norrby

Monoscopic 3D

Aangezien er slechts één view kan gepresenteerd worden aan de gebruiker (monoscopic 3D) werkt de app ook het best met slechts één oog open. Standaard is dat het rechteroog, lezen we op de blog van Peder Norrby. In de settings kan je dit weliswaar aanpassen en er is ook een soort van Auto mode waarbij de software zelf ‘kijkt’ welk oog open is en welk oog gesloten is.

The Parallax View werkt het best met één oog gesloten © Peder Norrby

Zelf eens proberen? Je kan The Parallax View gratis downloaden uit de App Store. Voor de dapperen onder ons: de source code is beschikbaar via TheParallaxView on GitHub (Xcode 9.2, Unity en Unity’s ARKitPlugin zijn vereist). Meer over de ARKit lees je hier.

Leuk weetje nog: Peder Norrby knutselde de app in mekaar op nauwelijks een weekje tijd. Toch wel ne krak, diene Peder. Kijk ook eens naar zijn ander werk. Zeer de moeite.

[avatar size=”300″]