VIGC kreeg van INNI Group de vraag om samen te werken bij het streven naar operational excellence. Het project loopt sinds eind vorig jaar en inmiddels zijn alle processen in het grafische bedrijf in kaart gebracht de zogenaamde “As Is”-situatie. Volgens Nico Declerck, financieel directeur bij INNI Group, is het einddoel van het project inmiddels helder. “We streven naar een “To Be”-situatie onder het motto: Work smarter, Not harder. Uiteraard wordt er hier hard gewerkt, maar het doel is met dezelfde mensen meer produceren door efficiënter te werken. De marges staan onder druk in de grafische sector, dus de productiviteit moet altijd omhoog.”

Het traject startte eind vorig jaar en is nog niet afgerond, aldus Declerck. “Er zijn al processen gewijzigd en daar hebben we nu al profijt van, maar het is iets voor de langere termijn. Deze veranderingen hebben impact, ondertussen loopt de productie gewoon door. De coronacrisis maakt het niet eenvoudiger, omdat de bezetting niet altijd volledig is. Tegelijkertijd zijn we er nu nog meer van overtuigd dat dit een noodzakelijk proces is.”

De totale productiviteitswinst is lastig te becijferen, vertelt Declerck. “Toch zijn we er van overtuigd dat het zeker gaat bijdragen aan een betere bedrijfsvoering en een beter algemeen resultaat. Allerlei repetitieve handelingen worden geautomatiseerd, waardoor de kans op fouten wordt gereduceerd. De markt is volatiel, daardoor wordt er veel van de medewerkers verwacht. We moeten dus naar een flexibelere en meer efficiënte werkwijze. Dat gaat ons dankzij dit project zeker lukken.”