Stora Enso boekt recordresultaten in eerste kwartaal 2022

Ondanks alle problemen in de gehele internationale papierbranche, zegt Stora Enso in het eerste kwartaal van dit jaar de beste resultaten te hebben geboekt ten opzichte van de afgelopen 20 jaar. Grafisch papier nog slechts ‘klein’ onderdeel totale omzet.

Het bedrijf met het hoofdkantoor in Finland zag de omzet met 23% stijgen tot bijna 2,8 miljard euro. En dat terwijl het bedrijf afgelopen maand nog aankondigde vier van de vijf overgebleven papierfabrieken te willen verkopen.

De operationele EBIT steeg met 53% tot 503 miljoen euro, en de marge steeg tot 18%.

Stora Enso CEO Annica Bresky

In een perstoelichting zei CEO Annica Bresky dat het jaar sterk was begonnen voor de groep. Bresky: “We hebben een sterke vraag naar onze producten gezien met hoge prijzen en solide volumes in al onze segmenten en regio’s.”

Omzet minder afhankelijk van ‘gewoon’ papier

Papier is gedaald van 70% van de omzet van Stora in 2006 tot ongeveer 15% nu, na de sluiting of omschakeling van een aantal fabrieken.

De papierproductie van 533.000 ton daalde met 28,3% (jaar-op-jaar). De Packaging Materials-afdeling van de groep zette een recordprestatie neer, met een omzetstijging van 31% tot 1,13 miljard euro en een record operationele EBIT van 196 miljoen euro.

Bresky zei dat de vier fabrieken die nu te koop staan, renderende bedrijven zijn voor die partijen die zich verder in dit marktsegment willen ontwikkelen. Het bedrijf zegt (nog) geen deadline te hebben voor de verkoop.

De fabriek in Langerbrugge in België blijft behouden voor een mogelijke toekomstige omschakeling.

Rusland

Stora Enso heeft de activiteiten in Rusland snel stopgezet na de invasie van Oekraïne, en heeft nu zijn twee zagerijen daar verkocht aan lokaal management. Het bedrijf werkt nog aan een duurzame oplossing voor de toekomst van zijn drie Russische verpakkingsfabrieken. Vorig jaar bedroeg de omzet van Stora Enso in Rusland ongeveer 3% van de groepsomzet.

Blokboek.com
Dit artikel werd één op één overgenomen van www.blokboek.com