Project review: More from Less

More from Less” bestaat uit een mondiaal opererend team van verpakkingsexperten. Hun expertise ligt in het genereren van creatieve designoplossingen om zo ’brand-experience‘ te maximaliseren en de impact op de omgeving te minimaliseren. In de communicatie van de expert met verpakkingsklanten is het printen van de designs op verpakkingsmaterialen een essentieel onderdeel. Samen met VIGC werden oplossingen gezocht om kleurrijke concepten optimaal te printen op typische verpakkingskartons.

Bij de uitwerking van een oplossing werd vertrokken van de aanwezige in-house inkjettechnologie. De sterke pigmentatie van de inkten resulteert in een groot printbaar kleurenbereik en kleurkeuze voor de designer. Een groot deel van de uitdaging bestaat uit het inkjet-printen op kartonsoorten. Hiervoor werden inkjet-parameters vastgelegd die op de kartonsubstraten voldoende kleur opleveren en geen printfouten veroorzaken.

Fig. Keuze van de juiste inkjet-parameters om inktvloei tussen kleuren te vermijden. Optimalisatie (rechts) resulteert in voldoende kleur zonder vloei-effecten.

Tweede belangrijk element uit de oplossing is kleurbeheer gebruiken dat maximaal kleurgebruik toelaat in de designfase. Sleutelelementen zijn hierin het gebruik van gestandaardiseerde RGB- en CMYK-kleurruimtes die dit toelaten.

Fig. Voorstelling van de Pantone Solid Coated+ kleurwaaier in een Lab-kleurenruimte. De gekozen RGB -en CMYK-kleurprofielen dienen al deze kleuren te bevatten.

Leertips uit dit consultancytraject zijn:

– Definieer duidelijke doelstellingen inzake kleur. Waarom en welke gestandaardiseerde kleurprofielen toepassen?

– Maximaliseer het gebruik van je digitale printtechnologie. Inkjet is geschikt om een veelheid aan substraten in hoge kwaliteit te bedrukken.

Hebt u als designer of drukker vragen over kleur in het design of productieproces? Neem dan contact op met onze kleurspecialist Fons Put. Dit kan op fons.put@vigc.be of telefonisch op +32 (0)495 232 134