Print Against War

Moskou 1983. Met de laatstejaars bezocht ik in volle koude oorlog Moskou en Leningrad. Wat is me daarvan bijgebleven? Er was om te beginnen de totale afwezigheid van buitenlandse bedrijven. Steden waren grauw en grijs zonder ook maar één enkel lichtreclame of reclamepaneel. De lokale bevolking had grof geld over om toch maar een ‘Westers’ product (jeans, kauwgum, enz.) te kunnen kopen. Daarnaast werden de Kremlin-leiders vereerd: overal was de beeltenis van Lenin of Brezhnev te zien, je kon ook overal medailles kopen en als een overdadig gedecoreerde generaal rondlopen. En tenslotte was er de propaganda, je had de krant ‘Pravda’ die volledig door het Kremlin werd gecontroleerd. Ik herinner me een man die zei: ‘if they tell you everyday that snow is black, you start believing it’.

Turnhout 2022. De wereld staat op zijn kop en Rusland is stevig op weg om terug te keren naar de situatie van 1983: weg buitenlandse bedrijven, weg McDonalds, een eigen mening is strafbaar en het Kremlin lijkt goede huisvader-politiek volledig vergeten te zijn. Voor grafische bedrijven die hier geïnvesteerd hebben, is dit en bittere pil: gaan ze het geïnvesteerde geld nog ooit terugzien?  Ter ondersteuning van de grafische industrie in Oekraïne is het ‘Print Against War’-initiatief gelanceerd. Hierbij vind je het persbericht van dit non-profit initiatief.

Fons Put

Print Against War: Wij steunen Oekraïne

4 Mei 2022, Tallinn. De Russische invasie van Oekraïne heeft een catastrofale humanitaire crisis veroorzaakt die niemand onberoerd laat.  Vele levens zijn verloren gaan, eigendommen en infrastructuren werden vernietigd en het bestaansrecht van miljoenen worden elke dag bedreigd. Het is onze plicht als mensen om de burgers van Oekraïne zo goed mogelijk te ondersteunen en bij te staan in hun diepste tijd van nood.

Dit nieuwe initiatief, Print Against War, roept drukkers en converters, uitgevers, influencers en toeleveranciers van de druk- en verpakkingsindustrie op om hun krachten te bundelen om hun collega’s te ondersteunen in deze moeilijke tijden. Naast de oorlog in Oekraïne, strekken de doelen van de organisatie zich uit tot hulpverlening om het sociaaleconomische weefsel van de print community te helpen herstellen in elke regio die door oorlog is getroffen.

Wat is Print Against War?

Print Against War, een non-profit initiatief van de Meaningful Print Foundation, zal Oekraïense druk- en verpakkingsbedrijven helpen om te blijven werken, of ondersteuning te bieden wanneer ze hun producties weer kunnen opstarten. Samen zijn Print Against War en de Meaningful Print Foundation ontworpen om de wereldwijde druk- en verpakkingsindustrie te mobiliseren om belanghebbenden te helpen omgaan met oorlogen, natuurrampen, epidemieën / pandemieën en andere schadelijke en ontwrichtende gebeurtenissen. Daarnaast zal de Meaningful Print Foundation werken aan langetermijnprojecten die de grafische industrie toelaten om een positieve impact te hebben op de planee door gendergelijkheid, koolstofneutralisatie, duurzame productie, onderwijs voor studenten in nood en inclusie van mensen met een handicap in het personeelsbestand aan te pakken.

Hoe zal Print Against War middelen verzamelen?

Het programma staat open voor alle leveranciers, drukkers en andere leden van de printgemeenschap die hulp willen bieden. Om het verzamelen van donaties van een brede basis aan te moedigen, stelt Print Against War voor dat online druk- en verpakkingsbedrijven een vrijwillige donatieoptie toevoegen aan hun e-shops. Hierdoor kan een brede basis van ontwerpers, bureaus, printserviceproviders en individuen over de hele wereld bijdragen. Daarnaast kunnen ook directe donaties of andere vormen van materiële hulp aangeboden worden (bijv. gratis of tegen speciale prijzen verbruiksartikelen, papier, enz.). Ten slotte werkt Print Against War aan het creëren van allianties tussen drukkers in de Europese Unie en in Oekraïne, zodat banen kunnen gedeeld worden, waardoor hun voortbestaan mogelijk wordt.

Hoe zal Print Against War middelen toewijzen?

De Meaningful Print Foundation is bezig met het opzetten van een system om de toewijzing van middelen transparant te maken.  Via de toezichtsraad wordt geval per geval beoordeeld en geschikt bevonden.  Alle gefinancierde projecten worden zichtbaar gemaakt.

Print Against War getuigenissen

Binnen het initiatief en op de website wil Print Against War rechstreeks verhalen uit het veld brengen, oekraïense drukkers een stem geven door middel van getuigenissen en solidariteitsboodschappen verzamelen vanuit de grafische industrie. Onder hen:

  • WhatTheyThink, een toonaangevende onafhankelijke, in de VS gevestigde media-organisatie voor de grafische industrie – “We zijn solidair met degenen die proberen dit soort oorlog en onderdrukking te bestrijden, en we staan voor democratische waarden. Vrijheid van meningsuiting, communicatie en print zijn daar altijd een groot onderdeel van geweest.”
  • Marcus Timson,co-founder van Future Print — “We moedigen iedereen in de grafische sector aan om onze collega’s in Oekraïne te helpen hun bedrijven weer op te bouwen en achter dit fantastische initiatief te staan.”
  • Alon Bar-Shany, voorzitter van Highcon en voormalig algemeen directeur van HP Indigo — “Want uiteindelijk zal ook deze oorlog een einde kennen. En het leven komt terug. Als grafische industrie denk ik dat we onze collega’s willen helpen.”

De organisatie heeft ook duomedia gevraagd, een toonaangevend PR-bureau, om te helpen de zichtbaarheid voor dit initiatief te versterken.

“Naast de humanitaire inspanningen die individuen, gezinnen en bedrijven leveren om de Oekraïense bevolking en vluchtelingen te ondersteunen, geloven we dat een industrie brede reactie essentieel is”, zegt Lorenzo Villa, medeoprichter van de Meaningful Print Foundation. “Print Against War is het eerste wereldwijde ondersteuningsproject voor een regionale print- en verpakkingsmarkt in nood. We beschouwen het als slechts de eerste die de Meaningful Print Foundation in de toekomst kan coördineren.”

Over Print Against War

Print Against War is een non-profit initiatief gericht op het helpen van Oekraïense druk- en verpakkingsbedrijven om te blijven werken of ondersteuning te bieden wanneer ze hun producties weer kunnen opstarten.  Binnenkort zal het worden ondersteund door de Meaningful Print Foundation, beheerd en gecontroleerd door een groep gerespecteerde wereldwijde printliefhebbers. Het platform is al in gesprek gegaan met verschillende Oekraïense operaties.  We nodigen je uit om hier meer te lezen over hun verhalen.

Om uw steun te verlenen, kunt u zich hier aansluiten bij de wereldwijde gemeenschap van Print Against War.

Volg Print Against War at:

Voor meer informatie gelieve contact op te nemen met:

Lorenzo Villa
Print Against War
lorenzo@printagainstwar.org
+39 340 49 98 490
Elina Jonasdottir
duomedia
elina.j@duomedia.com
+32 (0)487 98 21 61

Fons Put
Fons begon zijn carrière als service engineer bij de KODAK Graphic Division in Brussel.
Na 2 jaar trad hij in de wereld van de kranten in de CONCENTRA groep: eerst als de
coördinator voor de afdeling "Imaging" en later als de grafische/technische specialist.

Sinds april 2006 is Fons senior consultant bij VIGC. In deze functie voerde hij talrijke
projecten op kleurmeting & normalisatie, publiceerde meerdere papers en doceert print professionals in de wereld van kleur.