PH bepalen van papier of karton

Een interessant VIGC-ledenvoordeel is de mogelijkheid om gebruik te maken van de ‘VIGC-INFODESK’, een ‘eerste hulp’-lijn naar VIGC-experten.

Wij geven telefonisch snel en gratis advies op prangende grafisch gerelateerde vragen. Elke vraag die we binnen het uur kunnen oplossen, wordt gratis opgelost. Indien de scope van de vraag breder is, krijg je bovenop de KMO-portefeuille tegemoetkoming als lid ook nog eens tot 30% korting op het uitgebreider advies.

Elke maand bespreken we in de Eye Opener een recente vraag die we voor een VIGC-lid via de VIGC-infodesk beantwoordden.

Onlangs kwam er volgende vraag binnen: Hoe kan de PH van papier of karton gemeten worden?

Fons Put, expert in kleur bij VIGC, nam deze vraag voor zijn rekening.

Aangezien papier en karton geen vloeistof is, is het inderdaad niet zo gemakkelijk om hiervan de PH te bepalen.
Een niet-destructieve standaard die hierbij vaak wordt gebruikt is de “Tappi”-standaard, in dit geval T529.

Het principe is heel eenvoudig, een waterdruppel komt op de papieroppervlakte en wordt opgemeten met een vlakke electrode PH- meter.

Bepaalde instituten kunnen dit tegen betaling bepalen, zoals bijvoorbeeld PTS (www.ptspaper.de).

Heb jij ook een vraag? Aarzel dan niet ons te contacteren: https://www.vigc.be/infodesk/

Veerle Vanpanteghem
Op 1 december 2020 nam Veerle Vanpanteghem de rol van Business Development Manager op. Veerle studeerde af aan het Higro (nu Arteveldehogeschool Gent) waarna ze aan de slag ging bij drukkerij Meulemans (nu Autajon) als verantwoordelijke van het inktlabo.
Daar kreeg ze meteen een inleiding in de boeiende wereld van de colorimetrie en het belang van kleurconsistentie in de verpakkinsgwereld.
Men een tussenstap als application chemist in het R&D-labo van Lawter International (ontwikkeling van drukinktharsen) , werkte ze meer dan 20 jaar bij een grote drukinktleverancier als (Key) accountmanager, waar niet alleen de commerciële maar ook de technische aspecten steeds nauwgezet opgevolgd werden.
Op die manier deed ze zowel ervaring op in coldset, heatset, smallbaanrotatie en sheetfed en dit in verschillende toepassingsgebieden, zowel commercieel drukwerk, publicatie als labels en verpakking. Veerle bouwde hierbij ervaring op met gekende uitdagingen zoals kleurbeheer, duurzaamheid en voedingscontact. Ook werkte ze mee aan IWT-projecten rond migratieaspecten van bedrukte materialen.