Oproep Cloudprinter: ‘Help boekdrukker in Kharkiv’

Cloudprinter roept bedrijven om om boekdrukker Factor Druk in Kharkiv te helpen. Een Russische raketaanval vernietigde een flink deel van de drukkerij, waarbij met name 50.000 schoolboeken verloren gingen.

Cloudprinter is zelf ook gevestigd in de Oekraïne en weet dus uit directe ervaringen wat het conflict met de Russen betekent. Niet in de laatste plaats ook voor het eigen personeel. CEO Martijn Eier zei tijdens een interview eind vorig jaar: “Veel mensen bij Cloudprinter zijn software ontwikkelaars en lopen de kans ‘zomaar’ van straat te worden geplukt om bijvoorbeeld software te ontwikkelen voor de aansturing van drones.”

Fig.: Het hoofdkantoor van Cloudprinter is gevestigd in Lviv, zo een 60 km ten oosten van de Poolse grens. Dus nog wel op veilige afstand van Kharkiv.

Factor Druk

Cloudprinter deed verslag op LinkedIn omtrent het lot van Factor Druk. Factor Druk, is verantwoordelijk voor ongeveer 40% van de boekenmarkt in Oekraïne. Het bedrijf verloor op 23 mei 1000 vierkante meter van zijn productielocatie en natuurlijk ook veel apparatuur werd getroffen. Tragisch genoeg kwamen 7 werknemers om het leven en raakten er 21 gewond. Desondanks is het bedrijf vastbesloten om hun productie zo snel mogelijk te hervatten.

Fig.: Een impressie van de getroffen boekdrukkerij in Kharkiv

De website toont een moderne drukkerij met flink wat apparatuur. Welke apparatuur er precies verloren is gegaan, wordt via de link naar de pagina niet duidelijk. Maar als er bedrijven zijn die apparatuur kunnen leveren, neem dan contact op met Cloudprinter en zij zorgen voor het contact met Factor Druk.

Martij Eier: “Zeven medewerkers zullen niet naar huis terugkeren en er zullen geen boeken door hen meer worden gedrukt. In plaats van alleen medeleven te betuigen, laten we actie ondernemen om de leden van Global Print Network ook in de Oekraïne te steunen!”