Onlineprinters viert 15 jaar e-commerce

De Onlineprinters-groep viert haar 15e verjaardag met een record: De onderneming die werd opgericht vanuit een door een familie geleide drukkerij, en vandaag de dag één van de toonaangevende onlinedrukkerijen van Europa is, vervaardigde het afgelopen boekjaar meer dan 3,2 miljard individuele gedrukte producten en zette meer dan 200 miljoen euro om. Meer dan één miljoen zakelijke klanten deden sinds de oprichting online inkopen bij de onderneming. De onderneming ziet toekomst in datagedreven marketing en one-stop-shopping.

“In het begin waren wij een drukkerij die aan e-commerce deed, tegenwoordig zijn wij een e-commerce-onderneming die drukt”, zo vat dr. Michael Fries, CEO van Onlineprinters, het transformatieproces van het bedrijf samen. “Onlineprinters was één van de eerste onlineshops voor drukwerk in Europa, en als enige van de grote onlinedrukkerijen kwamen wij voort uit een ambachtelijk georiënteerd drukbedrijf. Daarbij hebben wij een behoorlijk ingrijpende verandering doorgemaakt: van nul naar honderd procent online.”

Consequente internationalisering en digitalisering

In dezelfde periode is de onlinedrukkerij continu gegroeid, en heeft met succes vaart gezet achter de internationalisering. Sinds 2008 verkocht het bedrijf zijn gedrukte producten onder het merk Onlineprinters in 30 landen – het aandeel van de omzet uit andere Europese markten is daardoor voortdurend gegroeid.
Een belangrijk deel van het continue verbeteringsproces is de weg van een businessmodel, waarbij het product centraal staat, naar één waarbij de focus op de consument ligt. “Een webshop die alleen wordt gebruikt als digitaal verkoopkanaal voor de eigen producten, heeft z’n tijd gehad”, benadrukt Fries. “Juist in het B2B-segment moeten klanten een echte meerwaarde krijgen die verder reikt dan alleen maar het kopen van een product”. Daarom verloopt de ontwikkeling bij Onlineprinters momenteel van de shop naar een digitaal platform. Dit verbindt marketing, verkoop en services met elkaar, en biedt de klant veel meer dan alleen het kopen van een gedrukt product met een enkele muisklik. Dankzij intelligent verbonden gegevens ontvangen zij nauwkeurig afgestemde voorstellen voor andere producten en services, die hun portfolio prima aanvullen. “Wij nemen, zoals bedoeld in het uitgangspunt van one-stop-shopping, steeds meer producten in ons assortiment op, en zijn daarmee een complete aanbieder voor printreclame”, sluit CCO Christian Würst af.