Onderzoek in print & media

VIGC heeft dit jaar het Vice-Presidentschap opgenomen van Iarigai. Dit is een non-profit organisatie die onderzoek in print en media verzamelt, evalueert en publiceert in een wetenschappelijk journaal. Bijkomend worden in een jaarlijkse conferentie de beste onderzoeken gepresenteerd. In onze Eye Opener krijg je een kort overzicht van het verzameld onderzoek uit het laatste journaal.

Verhoogde randen in zeefdruk

Dit is een kwaliteitsissue bij het zeefdrukken van meerdere inktlagen. Aan de randen van de zeef is er een hogere spanning, resulterend in een andere inktoverdracht. Typisch in printed electronics-toepassingen, waarbij lijndiktes de functionaliteit beïnvloeden, is dit een aandachtspunt. Professor Gunter Hübner van de Hochschule der Medien (Stuttgart) heeft dit effect onderzocht en in een theoretisch model gegoten. Hiermee kunnen materialen en machine-instellingen geoptimaliseerd worden om deze effecten te minimaliseren.

Fig. Het verhoogde-randen-effect in zeefdruk.

High definition screening

Yuri V. Kuznetsov van de St. Petersburg State University is een expert in digitale rastertechnologie. Met de toenemende rekenkracht van Raster Image processors (RIP’s) kan beeldkwaliteit verder geoptimaliseerd worden. De algoritmes In high-definition-screening brengen intelligentie in het rasteren: hoog contrast zones worden gedetecteerd en omgezet naar specifieke rasterstructuren.

Fig. Standaard AM-screening links, High definition screening rechts

Implementatie van RFID -en NFC-tags in verpakkingen

De universiteit van Ljubljana onderzocht de haalbaarheid van integratie van NFC-tags in zuivelverpakkingen. In deze casestudie werd het prijsverschil berekend van de integratie van een RFID-tag voor melk, yoghurt en ijsroom. Voor de hand liggende conclusies is dat de extra productiekost van deze tags voorbehouden blijft voor hoogwaardige luxeproducten: hier is de meerkost te verantwoorden door toegevoegde waardes als product authenticiteit -en datacollectie voor brandowners.

Conclusie

Als grafisch bedrijf is het belangrijk de nieuwe trends en evoluties op te volgen. VIGC helpt hierbij door te participeren in allerhande organisaties, waaronder IARIGAI. Heb je vragen rond één van bovenstaande onderzoeken of wil je een persoonlijke afspraak om de mogelijkheden van printed electronics, high definition screening of RFID -en NFC-tags in verpakkingen te leren kennen? Neem dan snel contact op.