Nieuw! Lerend netwerk: automatisatie en inline-camera’s

Door het succes van het eerste VIGC Lerend Netwerk iccMAX starten we in samenwerking met onze technologiepartners Sirris/Agoria én met VLAIO-steun in mei met een nieuw lerend netwerk over het toenemend belang van inline-camera’s. Alles kadert in het thema van automatisatie binnen de grafische productie.

‘Artificial intelligence’, ‘machine-learning’, ‘agile planning’, ‘digital twin’: het nieuwe industriële landschap wordt gekenmerkt door flink wat nieuwe begrippen. In de meest recente VIGC-opleiding ‘Introductie in Industrie 4.0”’ werden voorbeelden van bovenstaande begrippen in grafische productie toegelicht. Hierbij is de cruciale rol van inline-camera’s in automatisering en rapportering overduidelijk.

Fig. Inline- fotospectraalmeting voor consistente kleur.

In het concept van een ‘Lerend Netwerk’ wordt in een beperkte groep (maximum 15 deelnemers) de verschillende aspecten van inline-meting verkend. Dit in 5 thematische sessies die online (ZOOM) gevolgd kunnen worden. Hierbij worden de VIGC-consultants maar ook externe sprekers als expert ingezet. Ook het leren van elkaar binnen de groep en op die manier het uitbouwen van een netwerk, kan op langere termijn voor toegevoegde waarde zorgen.

Dit is een resultaat van het industrie-partnership dat het VIGC is aangegaan met technologiepartners Agoria en Sirris. Met goedkeuring van VLAIO zijn er in dit partnership activiteiten gepland om Vlaamse bedrijven naar een hoger technologisch niveau te tillen. Voor meer info over dit partnership zie: https://www.industriepartnerschap.be/over

Sessie 1: Industrie 4.0 – 19 mei 2021

In opstart van het netwerk behandelen we toepassingen van “industrie 4.0” in grafische productie en focussen we op de rol die camerasystemen hier innemen.

Sessie 2: Automatisatie van het drukproces – 23 juni 2021

Camera’s zijn in groten getale op de drukpers terug te vinden om een veelheid aan processen aan te sturen. Een fabrikant geeft inzage in de bouw van camerasystemen en deelt zijn ervaringen bij het inbouwen in grafische bedrijven. Een productiemanager licht de praktische impact van automatisatie op de werkvloer toe.

Sessie 3: Meten is weten – 31 augustus 2021

Camera’s blijken uiterst geschikt om data te verzamelen. Deze wordt verwerkt tot bruikbare rapporten voor meerdere stakeholders: de brand-owner die zijn merkkleuren wil opvolgen, de manager die ondersteuning zoekt voor het nemen van bedrijfsbeslissingen, het juridisch departement dat waakt over de inhoud van een gedrukte farmaceutische verpakking, …

Sessie 4: Geconnecteerde grafische productie – 28 september 2021

Gepersonaliseerde beeldinhoud, instructiecodes voor afwerkingsapparatuur, verificatie van adressen… In grafische productie dienen flink wat productiestoppen en machines op mekaar afgestemd te worden. De opties en mogelijkheden worden verkend.

Sessie 5: Commerciële toepassingen – 5 oktober 2021

VIGC-partners tonen praktijkvoorbeelden.

Op 19 mei wordt gestart met de eerste sessie. Heb je interesse om hieraan deel te nemen, wees dan snel want het aantal plaatsen is beperkt. Voor extra informatie kan er  contact opgenomen worden met Veerle Vanpanteghem of Fons Put.

Deelname

De basiskost voor deelname aan een lerend netwerk bedraagt 2346 EURO. VLAIO voorziet echter in een aanzienlijke korting zodat we deelname kunnen aanbieden aan 704 EURO excl. 21% BTW. Let wel: het lerend netwerk is bedoeld voor een beperkte groep van 15 deelnemers.

#industriepartnerschap #sterkondernemen 

17 Vlaamse innovatiepartners, waarvan (in te vullen door partner), slaan de handen in elkaar, onder leiding van Agoria en Sirris. Met de steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen bieden ze een geïntegreerde dienstverlening aan om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren.  

Dankzij de individuele en collectieve diensten van het industriepartnerschap kan u als Vlaams bedrijf rekenen op een schat aan expertise en jarenlange ervaring om uw technologische innovatie op te drijven in de 3 volgende thema’s : Digitalisering, Duurzaamheid &  Industrie 4.0. 

Inschrijven