NFC verenigt papier en elektronica!

De dominantie van online en de kracht van papier kan een mooi huwelijk vormen. Beide communicatiemedia worden echter vaak tegen mekaar uitgespeeld in de zoektocht naar klanten en lezers. Maar het beste van deze twee werelden kan ook versterkend werken.

Vanuit een elektronische invalshoek bekeken, is naast de gekende communicatiekanalen WIFI en BLUETOOTH, NFC (Near Field Communicatie) een interessante nieuwe gestandaardiseerde communicatiemethode. De basis van NFC is een radiosignaal dat op korte afstand wordt uitgezonden en daarna opgevangen door antennes. In smartphones is deze technologie al langer aanwezig in de vorm van een NFC-chip. Twee toestellen met elk een NFC-chip kunnen met mekaar communiceren om bijvoorbeeld een betaling uit te voeren. Dit wordt nu al veelvuldig gebruikt in de detailhandel. Zo kan ik bijvoorbeeld sinds vorig jaar bij mijn bakker al op deze manier betalen.

Het wordt interessant als zulke chips worden geïntegreerd in papierproducten. Compacte NFC-chips, weliswaar met beperkte functies, kunnen reeds gemaakt worden ter grootte van 100 micron (0.1 mm dikte). We spreken dan van een NFC-tag. Deze kan in papier worden gelamineerd en achteraf grafisch bedrukt. Het resultaat is interactief drukwerk. Via je smartphone leidt het drukwerk je naar een online-bestemming! Zeer interessant voor onder andere brandowners!

VIGC leden Diane DENEYER (http://www.majime.be/) en Luc MAINIL (www.lm-print.com) zijn pioniers op het vlak van integratie van NFC-tags in papierproducten. Het VIGC was getuige bij de eerste drukopdracht met NFC-tags van eerstgenoemde. Feedback over het volledige traject bracht Diane tijdens de VIGC-opleiding “introductie in printed electronics” in december 2017, waarvoor dank.

Fig. Diane Deneyer toont de eerste drukresultaten met NFC-tags.

Het communicatieprotocol “NFC” opent mogelijkheden voor connecties tussen print en online. De technologie is rijp voor commerciële toepassingen, hetgeen ook bevestigd werd tijdens internationale events (AIPA). Meer info over NFC-technologie kan je terugvinden op https://nfc- forum.org/ en via de VIGC-opleiding “introductie in printed electronics”.

Onze nieuwe strategische partner Antalis heeft PowerCoat® Alive van Arjowiggins in oktober vorig jaar mee opgenomen in hun portfolio. Meer info op de Antalis Website.