NEWSFLASH: ADOBE XD VOORTAAN GRATIS

Een opmerkelijke zet van Adobe deze week. Het bedrijf introduceert het volledig gratis Adobe XD Starter Plan. Was je al langer van plan om eens met XD aan de waggel te gaan, maar heb je geen CC-licentie? Wel, dan is nu de tijd gekomen.

Alle toeters en bellen

Jawel, Adobe geeft zijn meest gehypete tool, het all-in-one UX/UI design platform Adobe XD, gratis weg. Zit er dan geen addertje onder het gras? Nee, eigenlijk niet. De enige beperking is dat je slechts één set van design specs en één prototype kan sharen en je niet onbeperkt kan graaien uit de fonts van TypeKit. Maar verder werken alle design en prototyping tools zoals in de betalende versie (Adobe XD Single App: € 12,09 incl. BTW/maand).

In de update

Eerder dit jaar kondigde Adobe al een verbeterde ondersteuning aan voor het direct openen van Sketch- en Photoshop-bestaden in XD. Wat Photoshop betreft kunnen gebruikers nu ook lijn- en beeldeffecten importeren. Voor Sketch is vooral gesleuteld aan meer betrouwbare conversie. Verder kunnen gebruikers in de huidige versie bepaalde design specs afschermen met een paswoord, Symbols wisselen via eenvoudige drag-and-drop en plakken naar meerdere Artboards ineens.

 

Achter de beweegredenen van Adobe blijft het gissen. Vermoedelijk wil Adobe het laken inzake mobile design verder naar zich toe trekken en concurrent Sketch ($99 incl. updates voor één jaar) achter zich laten.

Beschikbaarheid

Het XD Starter Plan is vandaag al beschikbaar via de website van Adobe. De gratis XD werkt zowel op Mac als Windows en ondersteunt mobile app design voor zowel iOS als Android. Voor wie een betalende licentie van XD of een All Apps CC-licentie heeft, verandert er niets.

[avatar size=”300″]