Metallicdéco analoog, digitaal, plano en wideformat
Metallic décorations zijn vanuit grafisch perspectief zó breed toepasbaar, dat zich een hybride systeemaanbod heeft ontwikkeld; van analoge zeefdruk tot digitale narrow- en wideformatprint. Regioverschillend profiteren verpakking-, home-, hotel-, winkel- en textieldecoraties hiervan. Dit op zowel B2B als B2C-niveau.
Metallics op behang voor huiskamerdecoratie
Fig. 1. Lanca metallic behang
Dankzij wereldwijde cultuurvoorkeuren is metallic gedecoreerd behang niet weg te denken binnen bepaalde segmenten van de homedecoration. Het is al lang niet meer exclusief voor Oosterse regio’s. Daarmee wordt niet de toepassing van brons- of goudkleurige inkten/verven bedoeld die rotatief worden aangebracht in zeefdruk, diepdruk, of een vorm van stempeldruk, maar wanddecoraties met daadwerkelijk gemetalliseerde patronen (coldfoil of hotfoil).
Het Chinese Lanca Wallcovering Co., in Zhejiang-China exporteert jaarlijks 4.000.000 rollen behang. Hielp meer dan 500 b2b-klanten om hun eigen albums en merkbehang te maken). ‘Metallic wallpapers’ is onderdeel van Lanca’s veel bredere leveringsprogramma. Een andere Chinese aanbieder is MyWow Decor. Voluit: Guangzhou MyWow Decor Co., Ltd in Guangdong, China. Bekijk in onderstaand filmpje diens catalogusboek ‘A17 -18 golden metallic wallpaper luxury wall paper’.
Xeikon 50cm roll2roll metallic met Kurz’ DM-Luxliner
Fig. 2. Xeikon CX500t met DM-Luxliner (links) en Xeikon’s volbrede metallic output (rechts)
Xeikon greep op drupa 2024 zijn kans om met een zogenoemde ‘droge’ vijfkleurenprinter -Xeikon’s 50.8cm brede roll2roll-engine CX500t- metallicprint in combinatie met CMYK te demonstreren, gebruikmakend van twee tonertypes op een gemodificeerde Xeikonprinter. De inline-gekoppelde Kurz’ DM-Luxliner bracht het metallic aan op het ±200gr/m2 geprinte papier. En dat met een eyecatching effect! Sleutel tot de hechting van metallic op de (via InDesign) geselecteerde elementen in het printdocument, is de Titon-toner print via het 5e printstation in de CX500t, direct na de droge CMYK-print. Deze Titon-toner bevat een LedUV-getriggerde fotoinitiator die alléén de Titon-toner laat verharden. Daarom kreeg Xeikon’s gemodificeerde CX500t een LedUV-droger aan het printtraject toegevoegd. Die unit maakt alleen de Titonprintdelen kortstondig kleverig, zodat daar het metallic op blijft plakken, aangeperst door de gekoppelde Kurz’ DM-Luxliner. De standaard CMYK-tonerprint blijft onberoerd.
Naast deze drupapremière bestelde De Resolutie uit Rijswijk een CX500t met Kurz’ DM-Luxliner, om toe te voegen aan diens behang-specialiteit. De Resolutie zegt er al enthousiaste response uit de markt voor te krijgen. Overigens demonstreerde Xeikon zijn digitale versie van variabele metallicprint al tijdens LabelExpo 2023 in Brussel.
Litouwse innovator maakt metallic-gecoat 3D-behang
Fig. 3. Veika reliëf en zwartprint op goudreliëf (links), Veika’s ‘goud’-basis met 3D-reliëf (rechts)
UAB Veika uit Vilnius-Litouwen (thans meerderheidsaandeel bij Roland DG) brengt sinds drupa 2016 zijn reliëfbehang op de markt. Via inkjetprint ontvangt het dungeschuimde substraat opzwelchemie, waardoor het nonpvc-substraat op printplaatsen zichtbaar en randscherp omhoogkomt (beeld links). Veika bracht vervolgens een ‘goudversie’ daarvan op de markt (beeld rechts). Dat is geen metallic laminaat, maar een krasvaste bronspoeder-hechtlaag. Die speelt mee in de daarop aangebrachte 3D-opzwelcreaties. De toplaag kan in Veika’s 180cm brede Dimense-printer gelijktijdig worden voorzien van een printdessin, in combinatie met het reliëf (zie ‘ecodeco’ in sampleboek links). Dit Veika-metallic-behang is geen consumable, maar mikt op decoratie van lounges, bars, exclusieve winkels, hotels, dito restaurants en clubs.
Daarom is het niet zo verwonderlijk dat de TVE Group in Sint Oedenrode een Veika Dimense-printer in gebruik heeft genodmen. Deze groep met elf satellietbedrijven, richt zich o.a. op B2B-interieurdecoratie.
Metallic schittering met Veika’s ‘Glitz’-applicatie
Fig. 4. Dimense-GS print een ‘Glitz’-applicatie (links), Verticale zuil is ‘Glitz-shaker’ (rechts).
In dat laatste geval is het een tweestappenproces; door bijvoorbeeld eerst een fc-widefromatprint max 160cm brede roll2rollprint maken, voorzien van registertekens, die opnieuw wordt ingelezen bij 2e keer invoeren, nú in Veika’s Dimense-GS ‘glitzprinter’, om het lijmdécor er overheen te printen. De glittershaker verzadigt die natte Latexlijm met glitters (‘zilver of goudgekleurde metallic flakes’). Aansluitende droging zet de glitterlaag goed vast op het substraat. Een poetsrollen- en afzuigsysteem brengt niet vastzittende en/of overtollige glitters terug in de voorraad. ‘Glitz’ combineren met 3D-reliëf is niet mogelijk. Veika’s Dimense-GS kost ± € 100.000. Met goede wil en wat aanpassing zijn vooraf offsetgedrukte vellen ook te voorzien van glitters. Maar denk erom dat genoemde glitters (‘metallic flakes’) zo’n 500μm (0,5mm) groot zijn en daarmee ook resolutiebepalend. Dus niet geschikt voor een fragiele weergaves; zeker niet voor tintverloop. Veika biedt vijf glitterkleuren. Ooit toonde Scodix een vergelijkbare glittertoepassing, die al jaren niet meer wordt genoemd. Gezien de Israëlische herkomst van Veika’s equipment, heeft diens Glitz-applicatie de schijn van Scodix’ roots.
Metallic decoraties op textiel, zelfs via DTF
Fig. 6. Koudfolie op T-shirt via DTF (links), Handmatig, strijkijzer-geperst op textiel (rechts)
Grafische substraten en verpakkingen leveren dankzij behoorlijke lineairiteit en het vervaardigingsproces vaak een ‘uitgelezen’ ondergrond voor metallic-foliedecoraties. Toch is plooibaar textiel niet uitgesloten! Interieur- en fashion-textiel maken er ook gebruik van; of dat nu protserig lijkt of niet. Bekijk dit YouTubefilmpje‘ Metal goes fashion’ van Leonhard Kurz i.s.m. Deutsche Meisterschule für Mode, Designschule München.
Het filmpje toont dat het met gemetalliseerde folies mogelijk is om metaaleffecten te creëren op voorbehandeld (van kleeflaag voorzien) textiel, kunstleer en ook echt leer. Eén voorwaarde is wel dat het textiel of (kunst)leer op een vlak moment de fleeflaag moet krijgen, direct gevolgd door een sandwich-moment met de metallic folie en verwarmde aanpersing. Handmatig textieldecoreren; dus inlijmen en met strijkijzer de metallic folie laten hechten, kan ook (beeld rechts). Het linker beeld toont een metallic beeld aanbrengen op een T-shirt. (Op donker of licht T-shirt kan beiden). Dat gebeurt via DTF-techniek. De hechtlaag wordt spiegelbeeldig in de vorm van harspoeder, uitgestrooid op een klevende inkjetprintlaag op de rugzijde van de metallic folie gezet. Daarna wordt de metallic folie met hitte en druk op het shirt geperst en blijft alleen hechten op ingelijmde plekken. Lees ook eerder DTF-artikel dd. 30 juni 2022
Wideformat inkjet-metallicprint komt niet los
Fig. 7. Wideformat metallicprint en Beauty-metallic (Roland DG)
Roland DG en Mimaki maakten aanvankelijk werk van het wideformat metallics printen. Roland DG met zogenoemde EcoSol- en Mimaki met UV-metallic inkten. Beiden hebben nooit een hoge vlucht gemaakt. Productiedrempels en kosten waren hoog; 140cc-inkcartridge > €250. Aluminium ‘pigment-flakes’ zorgden voor indikkende inkten in de cartridge, dichtlopende nozzles, lastige krasvaste droging en moeizame nat-in-nat-print ingeval er kleur bovenop de aluminiumbasis printte om goudkleurig te lijken. Vandaar dat wideformat inkjet-metallicprint niet echt los komt; té riskant.
Van alle grafische druktechnieken heeft analoge diepdruk (die in onze regio zeldzaam is) de beste inkteigenschappen om te wedijveren met metallic-foliedruk.
Voor verdere oriëntatie op goudfoliedruk zie onderstaand filmpje van Vrijdag Premium Printing in Eindhoven.
Sakurai apelleerde voor Printing United Expo 2024 in Las Vegas aan zijn LQM 105 ‘Evolution’ inlinefoiler. Nadat de gezeefdrukte UV-lak op het substraatoppervlak tot het juiste niveau is uitgehard, hecht de (centraal met rood schild) LQM EVO het metallic foliemateriaal ‘met thermocompressie’ in één doorgang à 800-1500 druks/u óp de lakonderdelen à max 105x75cm plano velformaat. Koppeling met andere zeefdrukautomaten is denkbaar.
Meer weten over de Sakurai’s metallic foiling-unit LQM EVO inlijn met zeefdrukstraat? Bekijk het verklarende filmpje (waarin Sakurai het koudfolieproces ‘hotfoil’ benoemt!).