Marco Boer’s visie op Printing United Expo 2022 (2)

Marco Boer van IT Strategies bezocht Printing United Expo 2022 in Las Vegas. Na een afwezigheid van twee jaar kon hij de energie en opwinding proeven op de beursvloer, met zowel deelnemers als exposanten die leken op jonge kinderen in een snoepwinkel. Hij deelt graag zijn conclusies met de lezers van printmedianieuws. Deel 2

Fujifilm

Fujifilm introduceerde op Printing United twee nieuwe UV-uithardende grootformaat systemen. De 3,3 m brede high-end Acuity Ultra Hybrid LED breedformaat hybride kan zowel harde als flexibele media aan, met maximale snelheden tot 2.346 ft²/uur (roll-to-roll) en een resolutie tot 1200 x 1200 dpi. Fujifilm heeft een geheel nieuwe inkjet inktserie ontwikkeld, Uvijet UH, speciaal ontworpen voor de Acuity Ultra Hybrid LED printer, met zes kleuren (CMYK, Lm, Lc) standaard beschikbaar en witte inkt als optie. De nieuwe inkt heeft zowel GREENGUARD Gold als AgBB certificeringen.

Acuity Ultra Hybrid LED

Fujifilm kondigde ook een gezamenlijke ontwikkeling aan met de Spaanse fabrikant van industrieel drukwerk Barberán, om een snelle inkjetpers met één doorgang naar de sign- en displaymarkt te brengen. Deze zal Fujifilm UV-uithardende inkten en primer gebruiken. Het product is ontworpen om typische sign- en displaysubstraten tot een breedte van 1,6 meter te bedrukken met snelheden van 6.000 vierkante meter per uur. Beschikbaarheid wordt verwacht eind 2023.

Hanway

De Hanway Inkjetpers.

Onderdeel van de Hanglory Group, naar eigen zeggen de grootste gebruiker van Kyocera-printkoppen ter wereld, in zijn productielijnen voor documenten, golfkarton, textiel en andere producten. De meeste van zijn producten worden verkocht in China, maar nu de binnenlandse Chinese markt onstabiel is als gevolg van corona-beperkingen, lijkt de focus meer te verschuiven naar Europa en de Amerikaanse markten. Op Printing United toonde Hanway de kleinere versie van zijn Revo2500W inkjetpers, die tot 15.070 vierkante meter per uur kan printen met 4 of 6 kleuren. De grote onbeantwoorde vraag is of Hanglory het kapitaal heeft om te investeren in de Amerikaanse infrastructuur die nodig is om het verkoop/service/ontwikkelingspersoneel te ondersteunen om een bedrijf in de VS op te schalen.

Heidelberg

Heidelberg was één van de fabrikanten van offsetpersen die op de beursvloer offsetpersen toonden, waarmee ze effectief een statement maakten dat offset leeft en relevant is. De CX-104 werd in 2020 geïntroduceerd en kan tot 16.500 vellen B-1 formaat per uur drukken, wat ruwweg neerkomt op ongeveer 2.200 A-4 vellen per minuut. Zoals te zien is, kan het 8-toren-systeem een 4-kleurenopdracht afdrukken en tegelijkertijd een tweede 4-kleurenopdracht klaarzetten met automatische plaatbelading. Ongeveer 50% van de verkoop van Heidelberg-persen is nu bestemd voor vouwkartondruktoepassingen. Dankzij voortdurende technologische vooruitgang zoals deze blijft offset de meest concurrerende druktechnologie voor grote volumes op de markt, op voorwaarde dat er geen variabele gegevens nodig zijn. Afhankelijk van de opties ligt de catalogusprijs voor een systeem als dit in de buurt van ongeveer 4 miljoen dollar.

Heidelberg: offset ook nog steeds relevant op Printing United

HP

HP had de grootste stand op Printing United en benadrukte de kracht en de breedte van HP’s grafische en industriële printportfolio, gaande van technologie om boeken en direct mail te produceren tot etiketten en grootformaat graphics. Het is de breedte van HP’s portfolio voor grafisch en industrieel digitaal printen die HP de omvang en het momentum heeft gegeven die zijn belangrijkste concurrenten nog niet hebben overtroffen.

Portfolio’s van een aantal printfabrikanten (Samenstelling: IT-Strategies)

HP Latex

Op Printing United introduceerde HP verschillende nieuwe Latex grootformaat grafische printers en toonde het voor het eerst het Advantage 2200 continuous feed inkjet platform. In zijn Latex portfolio kondigde HP de Latex 2700 reeks aan, met onder meer mogelijkheden voor witte inkt en kleuren met een breder gamma. De 3,2 m (126 in) brede HP Latex 2700 printers printen met snelheden tot 89 m2/uur (958 ft²/uur) via symmetrische dubbele printkoppen, die zijn uitgerust met automatische printkopreinigingstechnologie. Het 30% bredere gamma bij hoge snelheid behoudt de glans en het gevoel van de media in een reeks signage- en decoratietoepassingen, waaronder dunne films, vinyl en papier. HP beweert dat de Latex 2700W printers de witste witte inkt op de markt bieden bij snelheden tot 54 m2/uur, bedoeld voor gebruik op voorgekleurde en transparante media. Automatische inktrecirculatie en witte printkoppen die kunnen worden opgeslagen in een offline roterende kamer elimineren verspilling tussen witte opdrachten.

Het technologische belang van deze nieuwe productaankondiging is subtiel. Het grote nieuws is dat dit de eerste keer is dat we recirculerende thermische inkjetprintkoppen nodig hebben om de stabiliteit en prestaties van het printen van witte inkt te handhaven. Hoewel het ons niet duidelijk is hoe de hercirculatie werkt, hangt het ervan af of de helft van de 2400 spuitmondjes per inch van elke printkop wordt gebruikt om de druppels af te vuren om het beeld te creëren, en de andere helft om de hercirculatie in de spuitmondjes te duwen die het beeld afvuren. De vorm van de druppels is ook veranderd in vergelijking met conventionele ronde thermische inkjetdruppels. In dit systeem hebben ze de vorm van een zandloper, of eigenlijk twee druppels die door een brug bij elkaar worden gehouden. De tweede druppel volgt de eerste druppel om in één grotere druppel te vallen, waarbij de inertie de satellietnevel vermindert. Het laatste deel van de innovatie in dit systeem zit in de inkten, waarvan gezegd wordt dat ze een 30% hoger kleurengamma hebben door een hogere pigmentbelasting in de inkt.

Dit betekent niet dat er 30% meer pigmenten zijn, maar wel dat men minder inkt nodig heeft om een gelijkwaardig beeld te creëren met latexinkten van de vorige generatie. De andere implicatie is dat men door het hogere kleurengamma de productiviteit kan verhogen door het aantal benodigde drukgangen te verminderen en toch een standaard afdrukkwaliteit te bereiken.

De witte inkten zijn flexibel, wat betekent dat ze gemakkelijker te gebruiken zijn voor toepassingen zoals voertuigwraps dan veel UV-uithardende inktalternatieven. De prijs van de systemen hangt af van opties en regio’s, maar zal naar verwachting tussen de $180.000 en $250.000 liggen. De Latex 2700 is per direct beschikbaar.

HP PageWide WebPress

Om de omvang van zijn continuous feed inkjetprinters business in schaal te brengen, kondigde HP aan dat zijn klanten samen meer dan 750 miljard equivalente pagina’s op briefformaat hebben afgedrukt sinds de eerste WebPress (die nog steeds operationeel is) in 2009 werd geïnstalleerd. HP schat dat zijn WebPress-klanten momenteel ongeveer 1 miljard pagina’s per 3 dagen drukken, wat aanzienlijk meer is dan de pagina’s die worden gedrukt op de Indigo persen (waarvan het aantal geïnstalleerde pagina’s ongeveer 14X groter is dan het aantal geïnstalleerde HP Webpressen).

HP kondigde ook een nieuwe 42″ brede inkjet WebPress aan, de T485HD. Met HP Brilliant Inks is de uitvoerkwaliteit vergelijkbaar met die van de WebPress T250HD en Advantage 2200, maar de productiviteit is meer dan tweemaal zo hoog. De T-485 is beschikbaar als een upgrade voor bestaande T400 serie eigenaars, of als een gloednieuwe pers die de eerste helft van 2023 ingaat. Men kan zich voorstellen wat de capaciteit van de T485HD zal doen met HP’s gedrukte inkjetpagina’s per dag.

HP Advantage 2200

De Advantage 2200 is HP’s nieuwe continuous feed grafische IJ-platform, een platform dat HP klanten het komende decennium en daarna van dienst zal zijn. Het eerste wat opvalt is de veel kleinere schaal van de Advantage 2200 in vergelijking met een T-serie. Hij is ongeveer 2 tot 3 meter lager dan een Webpress T250, tot ongeveer 2,5 meter zonder vrije ruimte voor zone 2 en 3, en 7,5 meter in machinehoogte zonder vrije ruimte voor zone 1. Afhankelijk van het aantal drogers is de Advantage 2200 2% tot 22% korter dan een T250. De reden voor de kortere voetafdruk is het wegvallen van een tweede (dubbele) motor, vandaar de halve boog.

HP hergebruikt de printbalken van de T400 serie in dit apparaat, waardoor de effectieve breedte van de printbalk 42″ breed is, terwijl slechts de helft van die breedte wordt gebruikt voor het printen van elke zijde. Net als bij sommige concurrerende instapmodellen wordt de voorpagina afgedrukt op de helft van de printbalk, waarna het papier via een turn-bar systeem wordt omgedraaid en de achterkant van de pagina wordt afgedrukt op de tweede helft van de printbalk. Hoewel de breedte van de T250-printbalk duidelijk twee keer zo groot is, is er de helft van het aantal printbalken (6 in plaats van 12), en nog belangrijker, de helft van de overeenkomstige andere onderdelen die nodig zouden zijn als er een tweede twin engine was geweest.

HP op de beursvloer

Een belangrijk aandachtspunt voor de Advantage 2200 is de high-end direct mail markt. De top 100 direct mailers (met inkomsten van meer dan 25 miljoen dollar) zijn uitstekende kandidaten voor dit platform, vooral degenen die zich richten op zwaardere substraten en toepassingen met een zwaardere inktdekking. Met de verhoogde productiviteit (snelheid en uptime) en het verschuivende printkosten business model (stijgend aandeel van papier en arbeidskosten als percentage van printopdrachten), zou de Advantage 2200 wel eens de katalysator kunnen worden voor het langverwachte omslagpunt voor consoliderende direct mailers, algemene commerciële drukkers en boekfabrikanten om hun printvolumes te verschuiven van offset naar inkjet. HP kondigde zijn derde Advantage 2200 installatie aan in Frankrijk bij DataOne, onderdeel van Groupe Diffusion Plus.

De T250 HD blijft in de productlijn, met een nieuwe versie die mono-only afdruksnelheden van 800 ft/minuut biedt, ontworpen voor de boekenmarkt. Met een duty cycle van 90 miljoen pagina’s per maand kunnen bestaande T250 HD-klanten met deze upgrade 1.250 x 300 pagina’s, 6×9 boekblokken per uur produceren. Dit is dezelfde productiviteit als de mono productiesnelheid van de Advantage 2200, maar de aanschafkosten van de T250HD zijn lager dan die van de nieuwe Advantage 2200.