Lerend netwerk ‘Printed Electronics’

Additieve productie in elektronica

Drukken en printen kan steeds sneller, nauwkeuriger, en zelfs met de mogelijkheid elke afdruk uniek te maken. Andere industrieën ontdekken intussen ook de kracht van dit additief proces: lage kost, korte doorlooptijd en efficiënt gebruik van materiaal (duurzaam). Voorbeelden zijn legio: producenten van ‘Printed Circuit Boards (PCB’s)’ zetten de stap naar roll-to-roll productie van elektronica op plasticfolies. Smartphones kunnen vandaag de dag reeds meer dan 20 van dergelijke ‘flex’-circuits bevatten. Lagere productiekost en lagere milieubelasting zijn onmiskenbare voordelen van deze nieuwe aanpak. Een ander commercieel succes zijn in grote oplages gedrukte sensoren en tags (RFID/NFC) voor gebruik in o.a. logistiek en slimme verpakkingen & labels.

Fig 1. Een additief geproduceerde ‘Printed Circuit Board’ (bron: QUAD Industries)

Lerend netwerk

Om kennis te maken met de verschillende facetten van ‘printed electronics’, heeft VIGC hiervoor een ‘lerend netwerk’ opgezet. Hiertoe werden vier thematische online-sessies geprogrammeerd met o.a. een geïntegreerde RFID/NFC-training. Deelnemers ontvangen hiervoor per post een NFC-reader en samples om zelf met deze technologie aan de slag te gaan. Volgende onderwerpen komen aan bod:

Kick-off sessie.

Hierin wordt u als niet-specialist geïntroduceerd in de wereld van elektronica met o.a. de basisprincipes van elektronica en een overzicht van geschikte inkten, substraten en druktechnieken voor productie.

Fig 2. Een praktijkoefening met elektrisch geleidende inkten om deelnemers te laten kennis maken met elektronica en print.

Sessie ‘Passieve componenten’.

Passieve toepassingen hebben geen aparte energiebron nodig maar oogsten deze uit straling (o.a. Wifi netwerken en radiogolven). Meest bekend zijn hier RFID -en NFC, zoals veelvuldig toegepast in logistiek en slimme verpakkingen. In deze sessie zit o.a. een 2-uur durende praktische training vervat!

Fig 3. RFID-tags voor gebruik in slimme verpakkingen.

Sessie ‘Actieve componenten’.

Hierbij is er sprake van een energiebron in de vorm van netstroom, batterij of zonne-energie. De aanwezigheid van een energiebron vertaalt zich in meer geavanceerde toepassingen zoals lichtgevende labels, gedrukte beeldschermen, meerlaags PCB’s, enz. In deze sessie tonen zowel productiebedrijven als onderzoekscentra hoe zij actieve componenten produceren.

Fig. 4. Lichtgevende elementen op een label (bron: INURU)

Sessie ‘Smart’ toepassingen.

Centraal in deze sessie staat ‘Internet-of-things’: objecten raken geconnecteerd en worden slim. In deze wereld zijn de innovaties niet bij te houden. In deze sessie zetten we een aantal interessante innovaties op een rijtje

Fig 5. Ook textiel kan ‘slim’ gemaakt worden door bedrukking met uitrekbare elektrische geleidende inkt.

Dit lerend netwerk is gelimiteerd tot 15 deelnemers, reserveer tijdig je zitje via: https://www.vigc.be/events/nieuw-lerend-netwerk-printed-electronics/#register

Het volledige programma en timings bekijken:

BELANGRIJK! Voor dit lerend netwerk ontvangt u een pakket met materialen die u tijdens de sessies nodig heeft. Om het pakket tijdig te ontvangen is het belangrijk dat u voor 19 mei 2021 inschrijft!

Industriepartnerschap

Dit lerend netwerk maakt deel van het industriepartnerschap waar 17 Vlaamse innovatiepartners een geïntegreerde dienstverlening aanbieden om groei en innovatie in de Vlaamse industrie te stimuleren in de 3 volgende thema’s: Digitalisering, Duurzaamheid & Industrie 4.0 en dat onder leiding van Agoria en Sirris en met de steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen.

#industriepartnerschap #sterkondernemen

Fons Put
Fons begon zijn carrière als service engineer bij de KODAK Graphic Division in Brussel.
Na 2 jaar trad hij in de wereld van de kranten in de CONCENTRA groep: eerst als de
coördinator voor de afdeling "Imaging" en later als de grafische/technische specialist.

Sinds 11 jaar is Fons senior consultant bij VIGC. In deze functie voerde hij talrijke
projecten op kleurmeting & normalisatie, publiceerde meerdere papers en doceert print professionals in de wereld van kleur.