LED-licht voor kleurbeoordeling

De vraag “Welke lichtbron moet ik gebruiken voor kleurbeoordeling?” komt regelmatig terug in onze infodeskrubriek.

Geen licht, geen kleur: kleur kan enkel bestaan door interactie met licht. Licht presenteert zich in grote variëteit, controle en standaardisatie is hier dan ook nodig om een éénduidige communicatie met klanten op te bouwen. Vertrekpunt is de ISO 3664-norm, “Graphic technology and photography — Viewing conditions”. Hierin wordt beschreven aan welke voorwaarden je lichtinstallatie dient te voldoen om drukwerk kritisch en praktisch te beoordelen. Startpunt is de spectrale samenstelling van de lichtbron: alle golflengtes van daglicht (D50) moeten aanwezig zijn en zo gelijkmatig mogelijk verdeeld.

In de meeste drukkerijen wordt gewerkt met tl-lampen. Pluspunt van deze lampen zijn een korte opwarmtijd en stabiele lichtproductie. Belangrijkste aandachtspunt is de gelijkmatigheid van het spectrum, bij tl-technologie is dit piekvormig.

Fig. D50-doelspectrum en het spectrum van een gewone tl-buis.

Het lichtspectrum met pieken en dalen is niet geschikt om gedrukte kleuren juist weer te geven. Groentinten worden over gesatureerd getoond (te kleurrijk), andere kleurcombinaties te grijs). Oplossing zijn duurdere tl-buizen voor grafische toepassingen. Deze hebben een meer gelijkmatig spectrum dat het volledige kleurgamma juist weergeeft.

Fig. D50-doelspectrum en het spectrum van een duurdere (grafische) tl-buis.

Met de stijgende populariteit zijn LED-lampen ook terug te vinden in kleurbeoordelingskasten. Het gemeten spectrum van de LED-technologie toont een vlak spectrum, dus prima geschikt voor kleurbeoordeling.

Fig. D50-doelspectrum en LED-technologie

Bij vervanging van lampen in lichtkasten kan je best tl-buizen kiezen die ISO3664-compatibel zijn. Dan weet je dat ze een vlak spectrum, de juiste kleurtemperatuur en ook genoeg Uv-licht uitstralen. Goedkopere tl-varianten zijn ook bruikbaar, hier opletten bij evaluatie van fluorescerende materialen. Deze materialen lichten op onder uv-licht, de lamp moet dan een voldoende UV-aandeel hebben. LED-lampen zijn eveneens prima bruikbaar, ook hier weer op zoek gaan naar ISO3664-conformiteit.

Heb je vragen of kan je advies gebruiken contacteer ons dan, wij helpen je graag verder.