KOUDFOLIE & KARTON: A MARRIAGE MADE IN HEAVEN

Grafische Groep Matthys, specialist in koudfolie, komt met een nieuwe (vouw)karton inspiratieset en wij kregen alvast een bundeltje in de post. Benieuwd? Lees dan zeker verder want we hebben vijf bundels te geef.

Kerstmis… de ultieme ‘bling-bling’-periode. Al mag het voor mij gerust het hele jaar door wat schitteren. En koudfolie is daar uitermate geschikt voor. In tegenstelling tot warmfolie heb je voor koudfolie geen cliché nodig. Koudfolie wordt inline toegepast, wat wil zeggen dat de folie meteen op drukpers, samen met de andere kleuren, wordt aangebracht.

Een arsenaal aan mogelijkheden

Door de band wordt er met zilverfolie gewerkt waarop full colour gedrukt wordt om een heel pallet aan metallic tintjes te bekomen. Tip van de week: je kan de standaard zilverfolie vervangen door goudfolie (zelfde prijs!) en ook die goudfolie kan je met CMYK bedrukken om precies die goudtint te bekomen die bij jouw ontwerp past. Nog meer bling-bling? Weet dat er ook een compleet assortiment aan holografische folies bestaat met de ‘rainbow’-folie als absolute bestseller. Wel prijzig die flashy folies maar als het moet opvallen, is er geen beter instrument.

Je kan de standaard zilverfolie vervangen door goudfolie en ook die goudfolie kan je met CMYK bedrukken.

Koudfolie laat zich ook vlot combineren met allerlei verdelingstechnieken zoals matte of glanzende dispersielak, UV-vernis, blinddruk of de zeer bijzondere 3D-lak. Die laatste wordt volgens een bepaald patroon aangebracht op de folie en is beschikbaar in maar liefst 30 soorten.

Toepassing met de bijzondere 3D-lak

Een heel arsenaal aan mogelijkheden dus en daar schuilt meteen ook het gevaar. Folie is zoals 12 jaar oude whiskey… je consumeert het best met mate. Een zekere finesse is aangewezen om tot de meest sprekende toepassingen te komen.

Veelzijdige inspiratieset

Deze nieuwe inspiratieset kan je alvast op weg helpen om de juiste combinatie van technieken en effecten te kiezen. Elk staaltje demonstreert een bepaalde techniek en op de versozijde vind je, netjes in drie talen, een extra woordje uitleg. De hele set omvat 23 stalen, de meerderheid op éénzijdig gestreken karton (350 g.). Daarnaast is er een toepassing op een half matte maco rondgekleefd op grijsbord en een half matte maco gecacheerd op golfkarton. Alle stalen zijn vrij van logo’s van de drukkerij zodat je er ongegeneerd mee kan uitpakken bij klanten en prospecten.

Hou er rekening mee dat de zilverfolie wat grijzig is en de full colour bedrukking wat donkerder maakt. De kleurkaarten geven je een idee van het effect.

Win jouw exemplaar 

Op zoek naar extra bling-bling in je grafische leven? Lucky you… JumpLine heeft vijf exemplaren van de (vouw)karton inspiratieset om weg te geven. Wat moet je doen? Een eenvoudig mailtje naar stef.verhoeven@jumpline.eu volstaat om jouw kansen veilig te stellen. Op vrijdag 22 januari maken we de gelukkige winnaars bekend op JumpLine.

Kan je zolang niet wachten? In onderstaand filmpje loodst Bart Lauwaert, sales & marketing Grafische Groep Matthys, je doorheen de hele set. Meer info over koudfolie vind je ook op de Show Case Page van Grafische Groep Matthys.

Jumpline
Dit artikel werd één op één overgenomen van www.jumpline.eu