Kodak’s leiderschap in procesloze offsetplaattechnologie maakt een sprong vooruit met de introductie van SONORA X Offsetplaten

Vrijwel iedere drukkerij kan nu voordeel halen uit procesloze offsetplaatvervaardiging

 

Rochester, New York, 1 maart 2018 – Met de introductie van de KODAK SONORA X Procesloze Offsetplaat maakt Kodak’s succesvolle procesloze offsetplaattechnologie eens te meer een sprong vooruit. SONORA X bouwt voort op alle voordelen van Kodak’s procesloze technologie en voegt tegelijkertijd aanzienlijke technologische innovaties toe die de hinderpalen wegwerken die nog bestonden voor drukkerijen met extra veeleisende behoeften op het gebied van plaatprestaties en -gedrag.

In vergelijking met andere procesloze platen bieden SONORA X Offsetplaten langere productieruns qua oplagebereik, snellere plaatbelichting en extra degelijke capaciteiten op het gebied van plaathantering. Daardoor zijn ze in te zetten voor vrijwel elke toepassing die anders doorgaans wordt gedrukt met een ongebakken plaat die chemische ontwikkeling nodig heeft voordat ze naar de drukpers kan. Kodak schat dat tot wel 80% van de markt voor offsetdrukwerk nu kan overstappen op procesloos, inclusief grote commerciële vellendrukkerijen, heatset- en coldsetrotatiedrukkerijen, offsetverpakkingsdrukkerijen en drukkerijen die werken met UV en LE UV. Ook nieuw is de SONORA X-N Procesloze Offsetplaat, een uitbreiding van de technologie voor middelgrote en grote krantendrukkerijen.

Met SONORA X Offsetplaten is twee tot zes keer langer te drukken dan met KODAK SONORA XP Offsetplaten, afhankelijk van de toepassing. Qua plaatvervaardiging zorgt de verbeterde belichtingsgevoeligheid ervoor dat drukkers de plaatdoorvoer kunnen maximaliseren, zelfs op de snelste plaatbelichters op de markt.[1] Eigen verbeterde anodisatie- en coatingtechnologie van Kodak maakt de plaat extra degelijk, zodat die opgewassen is tegen werkomgevingen met een hoge automatisering of tijdsdruk, waar plaatduurzaamheid van cruciaal belang is.

Sinds Kodak in 2005 haar procesloze technologie voor het eerst in de markt zette, hebben al duizenden drukkers ervoor gekozen om hun plaatvervaardiging te vereenvoudigen met Kodak’s procesloze offsetplaten en zo verlost te raken van plaatchemie en de onderhouds- en operationele lasten van een plaatontwikkelmachine. Sindsdien heeft Kodak de capaciteiten van haar procesloze offsetplaten steeds verder verbeterd. Zo rolde het in 2012 SONORA XP Offsetplaten en SONORA NEWS Offsetplaten uit. Kodak’s leiderschap in procesloze technologie zet zich nu verder met de SONORA X Offsetplaten en SONORA X-N Offsetplaten, die wereldwijd beschikbaar zijn vanaf het tweede kwartaal van 2018. Deze nieuwe platen zijn complementair aan het bestaande portfolio van SONORA Offsetplaten.

“Bij Kodak is het ons doel om drukken duurzamer te laten verlopen en het voor alle drukkers rendabel te maken door af te stappen van chemische verwerking en chemicaliën voor plaatvervaardiging”, zegt Brad Kruchten, President, Print Systems Division, Kodak. “SONORA X is een doorbraak in procesloze technologie. Dankzij de drastische verbeteringen op het gebied van productieruns en plaathantering is procesloos nu geschikt voor tot wel 80% van de markt. Met andere woorden: SONORA X wordt echt mainstream.”

Ralf Lokay, eigenaar van Druckerei Lokay in Duitsland en één van de eerste drukkers die de SONORA X Offsetplaten heeft getest en erop is overgestapt vanaf SONORA XP Offsetplaten, zegt: “Van hoe we onze vestiging verwarmen tot hoe we drukken voor onze klanten: duurzaamheid is een troef voor ons bedrijf. Sterker nog: meer dan 75% van onze klanten drukt bij Lokay vanwege onze sterke inzet voor duurzaamheid. SONORA Offsetplaten spelen daarbij een belangrijke rol. Sinds onze overstap op procesloze platen hebben we het waterverbruik met meer dan 30% gereduceerd en hebben we alle chemicaliën geëlimineerd. Belangrijk is dat we dat allemaal doen terwijl we resultaten van de hoogste kwaliteit blijven produceren voor onze klanten.”

Nu zowel bedrijfsgroei als milieuduurzaamheid goed in het achterhoofd zitten bij drukkers als het gaat om strategische investeringen, voorspelt Kodak dat de trend van procesloze platen zich zal doorzetten en verwacht het dat 30% van het plaatvolume van het bedrijf in 2019 procesloos zal zijn.

Over Kodak

Kodak is een technologiebedrijf dat zich concentreert op imaging. Het biedt hardware, software, consumables en diensten voor klanten in de grafische industrie, drukkers, uitgeverijen, verpakkingen, entertainment- en commerciële films, en consumentenproducten. Met haar R&D-slagkracht van wereldklasse, haar portfolio van innovatieve oplossingen en haar vertrouwde merk helpt Kodak over de hele wereld klanten om een duurzame groei te realiseren en te genieten van het leven. Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie over Kodak terecht op kodak.com of Kodak volgen op Twitter via @KodakPrint of op de Facebook pagina Kodak.

TM: Kodak, Sonora

[1] Productieruns afhankelijk van beeldresolutie, perschemicaliën en inkt-/papieromstandigheden. Laserenergie: 120 mJ/cm².