Hybride folderlezers blijft groeien

Nederlanders lezen graag reclamefolders. Het totale bereik van zowel de papieren als de digitale folder is maar liefst 18,9 miljoen. In het NOM folderonderzoek van 2018 bekeek 25% van de Nederlanders zowel de papieren als de digitale folder, terwijl dit nu gestegen is naar 64%. Zowel de print als de digitale folder zijn op zichzelf staande mediakanalen geworden.

Nederlanders zijn gek op aanbiedingen en 87% van de lezers komt in actie naar aanleiding van de folder blijkt uit cijfers: Het grote folderonderzoek 2024 uitgevoerd door Markteffect. Bij maar liefst 51% van de lezers bepaalt de folder voor een groot deel het boodschappenlijstje. Het merendeel van de Nederlanders maakt gebruik van wekelijks papieren folders van supermarkten en drogisterijen om op de hoogte te blijven van aanbiedingen.

De papieren reclamefolder wordt nog altijd het meest gelezen. Maar liefst 10,8 miljoen mensen bladeren regelmatig door de folder die elke week op de deurmat valt. De digitale versie van de reclamefolder is inmiddels ook volwassen geworden met 8,1 miljoen lezers. Veruit de belangrijkste drijfveer om alleen nog digitale folders te lezen is het milieu. Voor de papieren folder gaan de lezers even lekker zitten. De digitale folder lezers zijn vooral geïnteresseerd in aanbiedingen, het vergelijken van prijzen en producten en het besparen van geld. Opvallend is dat vooral vrouwen de digitale folders bekijken. Ook kijken meer jonge mensen de digitale folder. Lezers die papieren folders bekijken worden het meest geïnspireerd tot het kopen van producten. Nick Steggink, Sales Director bij Publitas zegt: “Retailers bereiken met digitale en papier folders deels verschillende doelgroepen, het zijn twee kanalen die elkaar aanvullen.”

Hoe ziet de toekomst van de folder eruit? Marieke de Koning, Managing Partner bij De Reclamefabriek, zegt: “De folder blijft onverminderd populair. We zien dat de digitale folder een grotere rol speelt bij een jongere doelgroep dan de papieren folder. Maar de papieren folder kan nog zeker niet gemist worden; de groep van 45 jaar en ouder geeft aan de papieren folder echt te gaan missen als deze niet meer beschikbaar zou zijn. Dit aandeel is het grootst onder gepensioneerden. Ik denk dat deze twee mediatypes, met ieder hun eigen communicatiewetten, elkaar de komende jaren zullen blijven versterken in het aanjagen van aanbiedingen.”

Interesse in meer resultaten uit ons onderzoek? Download gratis de resultaten.