HP biedt op Drupa nieuw toekomstperspectief

Met liefst 8 complete productielijnen vult HP tijdens Drupa opnieuw de volledige Hal 17. Nieuwe applicaties, nieuwe technologie en nieuwe machines: HP bedient met zijn portfolio de markt over de volle breedte – van handelsdrukwerk tot grootformaat, labels en verpakkingen. En minstens zo belangrijk: HP zorgt er met intelligente automatisering ook voor dat gebruikers over grotere flexibiliteit, meer efficiëntie en beter rendement kunnen beschikken.

Grafische ondernemers staan voor grote uitdagingen. De industrie ziet zich geconfronteerd met stijgende kosten, inflatie en een moeilijk te vervullen vacatures. Klanten stellen bovendien nieuwe eisen aan duurzaamheid, bestellen vaker in kleinere oplages, en verwachten ondanks steeds kortere levertijden altijd de hoogste kwaliteit. HP is ervan overtuigd dat juist deze omstandigheden en trends nieuwe kansen bieden op groei en toekomstperspectief, dankzij de transformatie die digitale druktechnologie en intelligente automatisering mogelijk maken.

Digitale transformatie

Al zo’n dertig jaar geeft HP richting aan die digitale transformatie in de grafische industrie. En ook in 2024 neemt deze pionier opnieuw het voortouw, met de introductie van nieuwe en verder verbeterde machines. Neem bijvoorbeeld de HP Indigo 120K, die maar liefst 30 procent meer productiviteit biedt dan zijn voorganger. Dat is onder andere te danken aan de AI-gedreven automatisering. De operator hoeft daardoor minder handelingen te verrichten en kan zelfs twee machines tegelijkertijd bedienen. Ondertussen zorgt de verbeterde ECO-modus voor een 11 procent lagere CO2-voetafdruk. 

Ook de nieuwe HP Indigo 18K maakt zijn Drupa-debuut. Opnieuw zorgt AI voor een groter bedieningsgemak, onder andere door ook de afdrukkwaliteit voortdurend te monitoren. Dat resulteert in een hoge productiviteit, terwijl met de Enhanced Productivity Mode (EPM) het energieverbruik flink kan worden gereduceerd (tot wel 24 procent per afdruk). Deze volgende generatie van de populairste B2 pers uit het portfolio vergroot de inzetbaarheid nog verder, met een breder pakket aan substraten dat meer applicaties mogelijk maakt.

Over applicaties gesproken: de eveneens nieuwe HP Indigo 7K Secure Digital Press – ook te zien op Drupa – is speciaal ontwikkeld om in één doorgang drukwerk met allerlei beveiligingskenmerken te produceren.

De toekomst begint nu

Het thema van Drupa luidt ‘We create the future’. HP maakt dat met de officiële marktintroductie van de HP Indigo V12 Digital Press alvast helemaal waar. Deze machine is uitgerust met de revolutionaire LEPx-technologie en dat maakt het de snelste digitale smalbaan labelpers op de markt. Het platform waarop deze pers is gebouwd, zal in de toekomst ook worden gebruikt voor persen in de snelgroeiende markt van flexibele verpakkingen, en voor de productie van handelsdrukwerk.

Nóg een blik op de toekomst werpen? Voor het PageWide inkjetportfolio werd vorig jaar al een een nieuwe basis gelegd met een eerste pers op het nieuwe platform, namelijk de PageWide Advantage 2200. Die machine is inmiddels alweer verder verbeterd en is nu voor het eerst op Drupa te zien.

Om werkelijk alle mogelijkheden uit de nieuwe persen én het bestaande machinepark te halen, kunnen grafische bedrijven niet zonder automatisering. Dat blijkt uit onderzoek dat HP deed door 185 in hoge mate geautomatiseerde bedrijven te vergelijken een controlegroep van 3.000 bedrijven van verschillende omvang, afkomstig uit meerdere marktsegmenten en allerlei delen van de wereld. De resultaten spreken voor zich: in de afgelopen vijf jaar, van 2018 tot 2023, verwerkten die 185 bedrijven 80 procent meer opdrachten, met 51 procent groter volume. Ze groeiden dan ook 27 procent sneller dan bedrijven in de controlegroep.

Intelligente automatisering

HP realiseert zich dat automatiseren een complex proces kan zijn, zeker voor grafische bedrijven die zowel conventionele als digitale persen gebruiken met lastig te integreren werkprocessen. Daarom biedt HP de mogelijkheid van ‘intelligente automatisering’ met een modulair softwareplatform: HP PrintOS. Gebruikers kunnen, net als met Lego-blokjes, stap voor stap hun workflow automatiseren. Dat kan voor afzonderlijke onderdelen in het proces, en het is ook mogelijk om onderdelen te koppelen.

Dankzij partnerschappen met derde partijen beperkt HP Print OS zich bovendien niet tot uitsluitend het HP portfolio: via bijvoorbeeld JDF of API’s zijn allerlei connecties en integraties tussen verschillende systemen mogelijk. Alleen op die manier immers kan de grafische industrie de flexibiliteit, snelheid en kwaliteit leveren die de voortdurend veranderende markt vereist.