HID’25: programmatic printing in de praktijk
In de marketingwereld zijn ze er gek op: programmatic advertising. Volledig geautomatiseerd kopen en verkopen ze digitale advertentieruimte in op websites of buitenreclame-displays om de juiste boodschap op het juiste moment bij de juiste persoon te krijgen. Maar dat kan de grafische industrie ook!
De stap van ‘programmatic advertising’ naar ‘programmatic printing’ is niet zo’n grote. De term zingt ook al wel een aantal jaren rond. En goed beschouwd is het natuurlijk gewoon een eigentijdse variant op ‘variabel drukken’. Dankzij de komst van AI krijgt het begrip nu nieuwe vleugels.

AI-gedreven productie
Brancheorganisatie Intergraf publiceerde bijvoorbeeld kortgeleden over het Duitse online warenhuis Walz, dat is begonnen met een proef om met behulp van AI compleet gepersonaliseerde catalogi te produceren op basis van klantdata. Het artikel somt de verwachte voordelen nog maar eens op: maatwerk, minder verspilling, effectiever communiceren, minder voorraad, efficiënter produceren, kosten besparen.
Als de proef slaagt, overweegt Walz de toepassing van deze AI-gedreven productiewijze – die ook de creatie van tekst, beeld en lay-out omvat – verder uit te breiden. Programmatic printing volgens het boekje, dus.
Hunkeler Innovationdays
Wie in februari de Hunkeler Innovationdays (kortweg HID) bezocht, weet dat programmatic printing veel breder toepasbaar is dan alleen voor marketingtoepassingen. In de twee hallen van de Messe in Luzern lieten zo’n 120 exposanten zien waar hoogvolume inkjetproductie tegenwoordig toe in staat is. Direct mail, folders en catalogi behoren daar nog altijd ook toe, maar grafische toepassingen zoals brochures en boeken in – letterlijk – alle soorten en maten laten zich inmiddels ook prima on demand produceren: in de juiste oplage, van de juiste kwaliteit en op het juiste moment.

Vrijwel alle grote fabrikanten van printers – van Canon, Fujifilm en Ricoh tot Screen en Kodak – en nabewerkingsapparatuur – onder andere Horizon, MBO en Meccanotecnica – waren aanwezig om live demonstraties te geven. In het gezamenlijke optreden van HP, Heidelberg, Muller Martini en Hunkeler, centraal opgesteld in Hal 1 van de Messe, kwam eigenlijk alles voorbeeldig samen: digitale printproducties vanaf de rol of op vellen werden in één doorgang en volautomatisch direct ook gevouwen, gesneden en gebonden tot boeken van variabele dikte, formaat en oplage.
Slimme software
Bij die indrukwekkende demonstraties speelt software uiteraard een belangrijke rol. De machinefabrikanten voorzien hun apparatuur van alle mogelijke slimme software en kunstmatige intelligentie om het productieproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen, van preventief onderhoud en diagnostiek tot kwaliteitscontrole tot workflow-optimalisatie. Ook toeleveranciers van software hebben HID ontdekt: Four Pees, Dataline, Gelato, CoCoCo (het voormalige Zaikio), Enfocus – allemaal dragen ze bij aan de realisatie van de ‘smart print factory’.
Natuurlijk: we hebben met JDF en CIP4 allang bewezen dat dit allemaal kan. Maar leg dat maar eens uit aan marketeers, drukwerkinkopers of uitgevers. Veel te technisch allemaal en bovendien vooral fijn voor de grafische industrie zelf, zullen ze al snel denken. Met programmatic printen heb je een veel beter verhaal, want dat maakt immers juist het leven van de klant makkelijker.

Tastbaar resultaat
En print heeft een belangrijk voordeel ten opzichte van digitale media: het resultaat is tastbaar. Als adverteerder heb je nauwelijks controle over waar en hoe een online advertentie verschijnt: het programmatic advertising proces verloop via volledig geautomatiseerde real-time veilingen en plaatsingen. Het systeem is bovendien fraudegevoelig door bijvoorbeeld nep-sites en clickbots.
Programmatic printing combineert nu de voordelen van vergaande automatisering met de kracht van print. Of je nu marketeer, drukwerkinkoper of uitgever bent: je krijgt on demand op het gewenste moment het juiste maatwerk in handen.