Het papier is groener bij Antalis: ontdek de wereld van recycled papier

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is nog altijd een hot topic. Er wordt van bedrijven verwacht dat zij op alle gebieden bewuste keuzes maken, ook in hun papierselectie. Papierdistributeur Antalis loopt voorop als het gaat om het assortiment ‘groene’ papiersoorten. Door hun brede aanbod aan recyclede papiersoorten voorziet Antalis in de behoefte aan verantwoord papier.

Kwaliteit en groen gaan hand in hand

Lang werd gedacht dat recycled papier qua kwaliteit en toepasbaarheid niet op kon tegen papier van nieuwe vezels. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer het geval en zijn de eigenschappen van recycled papier absoluut gelijkwaardig aan dat van papier uit nieuwe vezels. Deze goede kwaliteit is te danken aan de strenge selectie van papierafval met weinig inktbedrukking en aan een innovatief en speciaal reinigingsproces met natuurlijke stoffen dat bestaat uit meerdere cycli. Er zijn verschillende soorten recycled papier beschikbaar, waardoor het past bij de uitstraling van het eindproduct. Men kan denken aan een luxe uitstraling door heel wit en glad papier te gebruiken, of juist te benadrukken dat de consument recycled papier in handen heeft door een natuurlijke tint te kiezen samen met een wat ruwer papiergevoel.

Keuzestress? Just ask Antalis!

Er spelen een hoop factoren mee bij het kiezen van de juiste papiersoort voor het eindproduct. Om de keuze voor milieuverantwoord papier makkelijker te maken heeft Antalis het Green Star System™ ontwikkeld. Dit classificatiesysteem maakt het zeer eenvoudig milieuvriendelijker geproduceerde producten te kiezen. De simpele methodiek houdt rekening met zowel de ruwe grondstof als met de bedrijfsvoering van de producent. Dit maakt het uitgebreide onderzoek overbodig dat anders nodig zou zijn om een verantwoorde inkoop te ondersteunen. Elke papiersoort uit het assortiment krijgt een score van nul tot vijf sterren, waarbij de 4 en 5 sterren het meest milieuvriendelijk zijn.

Naast het Green Star System™ zijn er papieradviseurs binnen Antalis die de juiste begeleiding bieden bij de keuze van papier. De kwaliteit van ‘groen’ papier staat tegenwoordig gelijk aan dat van papier van nieuwe vezels, zo heeft ook ú ongetwijfeld ongemerkt ‘groen’ papier in handen gehad! 

Jet van der Grient, papieradviseur bij Antalis, vertelt meer over het toepassen van recycled papier: “Samen met de ontwerpers bekijken we waar een recycled papier voor ingezet gaat worden. De ‘groene ambities’ van de opdrachtgever, het ontwerp en de uitstraling dat het eindresultaat moet hebben zijn belangrijk. 

Daarna volgt de kleur van het recycled papier: een klassieke crème/natuurlijke tint of een super witte tint. Bij een ongestreken recycled papier moet je rekening houden met de zuigkracht van het papier. Soms vindt de opdrachtgever de ongestreken en natuurlijke tint juist heel mooi, maar als er veel foto’s in het ontwerp komen, is het misschien ook goed om te kijken naar een recycled gestreken papier. Bijvoorbeeld Cocoon Silk, daar zullen de foto’s in druk, frisser en scherper op het papier komen. Een ongestreken of gestreken papiersoort is dan een bewuste keuze, samen kijken we wat het beste voor de opdrachtgever van de ontwerpers past.  In aanschaf zijn de recyclede soorten iets prijziger dan een gewoon wit gestreken of ongestreken papier. Maar de keuze is bewust en daar zal het bedrijf in moeten investeren.”

Jet van der Grient heeft al vele ontwerpers en bedrijven voorzien van een passend advies en we zien steeds meer toepassingen met recycled papier. Een collectiebrochure van een gerenommeerd modemerk, internationale bedrijven die een ‘groene’ nieuwe huisstijl willen en een direct mailing van een Nederlandse loterij.

“Geen project is hetzelfde en ik ben pas tevreden als alle partijen tevreden zijn”, aldus Jet van der Grient.

Ruim aanbod

Als marktleider wil Antalis inspireren en voorop lopen, door het aanbod van recyclede producten te versterken. Onlangs zijn er twee merken toegevoegd: Cocoon Silk en Cyclus Silk. Bekende merken zijn terug van weggeweest en exclusief verkrijgbaar bij Antalis. Het totale aanbod is nu gegroeid naar 6 verschillende merken, waaronder ook het ongestreken NAUTILUS papier. Hiermee is het assortiment geschikt voor alle soorten bedrukkingen, veredeling en het voldoet aan strenge milieucriteria.

Zakelijke klanten kunnen zo een gemakkelijke keuze maken voor papier dat zowel binnen hun MVO-beleid past alsmede rekening houdt met kosten en toepassingen.

Door te kiezen voor recycled papier draagt men bij aan de circulaire economie en het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Bent u al zover en wilt u weten wat recycled papier voor u kan betekenen? We delen graag onze kennis op dit gebied. Just ask Antalis.