FESPA Berlijn 15-18 mei: wideformat op z’n best

SIGNPRINT en VERPAKKINGSMEDIA – Europa’s grootste inkjetprintbeurs komt er aan en de piketpaaltjes zijn alweer geslagen. Vooralsnog is wideformat printequipment de hoofzaak, maar de echte drijfkracht van nieuwe ontwikkelingen zitten in inkten en het energieverbruik.

• Leestijd ca. 3 minuten

Wat loont de moeite in Berlijn?

Messe Berlin

Fespa Berlin 2018 logo

Ondanks embargo’s is al bekend wélke nieuwslanceringen in Berlijn te verwachten zijn. Agfa, Bobst-Mouvent, Durst, EFI, Esko, Epson, HP, Mimaki, Ricoh, Roland en Summa wekken verwachtingen. Durst nodigde februari dit jaar al een ploeg journalisten in Brixen-Italië voor haar P5-onthulling. Nodig om het bijzondere van de nieuweling uit de doeken te doen. Dat zou op Fespa-Berlijn niet ‘uit de verf’ komen. En dan is er het nodige gefluister . . . .  over wat hier en daar te verwachten valt. En naar het schijnt loont dat de moeite voor een beursbezoek aan Fespa-Berlijn.

HP gooit hoge ogen

HP’s groene Latex (logo van gebruiker)

HP’s logo

Dat HP’s Latexinkten zeer veroverend werken in de roll2roll/multipass sign- en printmarkt is wel bekend. De milieuvriendelijkheid ervan ook; het bindmiddel voor pigmenttransport zou voor 70% uit water bestaan, wat overigens veel energie vraagt om het eindproduct droog en krasvast te leveren. In die succesperiode vroegen we al eens aan HP-officials hoe lang het ging duren voor die succesvolle inkt voor vlakbedprinters inzetbaar zou worden. ‘Tja, dat gaat veel energie kosten om een behoorlijke vlakbedproductie te drogen!’, was tóen HP’s reactie. Maar nu is het zover dat HP aankondigt haar nieuwe inkt ‘Latex R-series’ op Fespa-Berlijn te lanceren. Met welke aangepaste printer dat gebeurt en hoe het droogvraagstuk is opgelost, houdt men nog ‘achter de kiezen’. Maar die nieuwe Latex-R vlakbedprinter moet in Berlijn te zien zijn. Spannend! Want de met UV-hulp drogende watergebaseerde inkttechnieken zoals Durst’s ‘watertechnology’, EFI’s AquaEndure, Sun Chemical’s Aquacure, brengen (nog) niet het verwachte succes. Ergo, er ligt een grote uitdaging voor HP om wèl die ‘drooghobbel’ op vlakbedprinters te nemen, zónder fotoinitiatoren en/of groot energiegebruik.

Latex-R op verpakkingen?

Is dit wel een relevante vraag in het Fespa-kader? Ja en nee! Echter, omdat vlakbed-inkjetprinters vaak focussen en demonstreren op verpakkingen, toch deze vraag. Zéker met een terugblik op drupa 2016. Daar lanceerde HP haar PageWide C500 Press als eerste vrucht van samenwerking met SmurfitKappa. Toen was al te zien dat het om directe inkjetprint op grote kartonplaten zou gaan.

HP PageWide C500 Press

C500 under construction

De C500 opteerde voor milieuvriendelijkheid èn goed houdbare printbeelden op dozen. Toen heette het dat HP vermoedelijk terug zou grijpen op haar gepigmenteerde/watergebaseerde fullcolour HP-A50 inkten. Die worden ook door de grote HP-T1100S roll2roll-printer bij DS Smith gebruikt. Planning voor C500 bètaplaatsing was 2017 en commerciële beschikbarheid wordt 2018. Zo legde drupa-2016 de digitale printproductiestrategieën bloot voor SmurfitKappa’s en DS Smith’ golfkartondozen.

SmurfitKappa opteert voor inkjetprint op golfkarton-platen en DS Smith opteert voor inkjet-preprint op liners.Inmiddels is die eerste HP PageWide C500 Press gebouwd in HP’s R&D lab in Netanya, Israël en geleverd aan Smurfit Kappa Interwell in Haid-Oostenrijk.

C500 uitgeladen bij SmurfitKappa

Eén van de C500 kisten op de lepels

HP stelt dat de C500 ‘inkt op waterbasis gebruikt in deze singlepass machine, vrij van UV-reactieve chemicaliën en voldoet aan de vereisten voor primaire en secundaire voedselverpakking. Ze kunnen zonder extra barrièrelaag worden afgedrukt’. Dus geen woord over Latex R. De HP Pagewide C500 print thermische inkjet (wat goed werkt met watergebaseerde inkjetinkten) en levert resolutie van 1.200x1200dpi in 6 pl druppelgrootte. Outputsnelheid is max 75m/min. Het kartonformaat is 132cm breed x 250cm lengte. Te verwerken kartondikten gaan van F-golf tot dubbelwandige BC-golven, maar ook diverse gecoate en ongecoate Topliner-materialen. Zodra men op de C500 ook gestreken vouwdozenkarton gaat printen, zal juist die nieuwe Latex R-inkt de gewenste kwaliteit kunnen gaan leveren.

Nogmaals: Fespa demonstreert Latex-R op een vlakbedprinter. Daar zal ook blijken hoe geurvrij en slijtvast de Latex-R inkten zijn; ook of ze soepel genoeg blijven om op rillijnen en dozenhoeken goed te blijven zitten.

Fluistergerucht over Agfa-lancering

Agfa M-Press Leopard bij gebruiker

M-Press Leopard’s printshuttle

Naar verluidt zal Agfa een nieuwe wideformat-vlakbedprinter op Fespa-Berlijn lanceren, waarbij gedacht moet worden aan zoiets als de vroegere Leopard M-Press. Uitleg hierachter is dat de M-Press wereldwijd nog steeds wordt gezien als een goed presterende grootformaat UV-vlakbedprinter voor boardplaten tot 1cm dikte. Agfa levert daarvoor nog altijd betrouwbare service en upgrades bij circa vijftig gebruikers. Dit zou de basis zijn voor het initiatief om een grootfomaat UV-printvervanger  te lanceren á la de vroegere M-Press, uiteraard met state-of-the-art printkoppen.

Kopfoto: HP-Scitex’ FB7600 Flatbedprinter

[avatar size=”300″]