FachPack’18-Nürnberg volop saillante nieuwsfeiten

VERPAKKINGSMEDIA – Verpakkingsbeurzen kenmerken zich voor vooral door groei. Ze beantwoorden bezoekersvragen hóe, waarin, met welke machines en met welke materialen men het beste producten kan verpakken. FackPack’18 buitte dat uit voor de golfkartonsector in attractiever wordende verpakkingsmarkten.

• Leestijd ca. 5 minuten

FachPack-beurs en futuristische uitpakkers

‘Kyana’-demo bij Koenig & Bauer

Drone-pakketbezorging in VDW-seminar

FachPack-Nürnberg is jaarlijks (2018 en 2019), tenzij er een driejaarlijkse Interpack-beurs is in Düsseldorf (2017 en 2020). De zevendaagse Interpack-beurs overtreft met 170.500 bezoekers in 2017 vier keer de bezoekersscore van de driedaagse FachPack’18 met ±45.000 bezoekers (2016: 41.014); 10% stijging. Interpack duurt langer en loopt samen met de beurs voor zoetwaren- en bakkerijproductie; vandaar de hogere score. FachPack bood nu voor het eerst in 12 hallen een 50/50 focus op ‘verpakkingsmaterialen en -processen’, respectievelijk ‘verpakkingstechniek en -processen’. Het eerste gaf veel ruimte aan verpakkingsdruk- en -print gerelateerde groepsexposanten; waaronder de nog altijd bestaande ‘PrintCity Allianz’. Echte úitpakkers waren Koenig & Bauer en ook VDW (Verband der Wellpappen-Industrie e. V.) met grote presentaties; soms behoorlijk futuristisch met experimenten zoals Amazon’s drone-pakketkoeriers en meer.

Koenig & Bauer etaleerde haar ontwikkelingsprogramma voor verpakkingsdruk (flexo / offset / digitaal). Haar R&D intensiveert de komende twee jaar, met drupa-2020 als dé uitdagende opmaat voor wat het concern de toekomstige verpakkingsdrukmarkt wil bieden. Op FachPack demonstreerde ‘Kyana’; een voorbeeld van kunstmatige intelligentie, nú toegepast op KBA-Metronic’s verpakking- of productcoderingssystemen. Operators die ‘Kyana’ inzetten dragen een ‘virtual reality’-bril (VR-bril).

‘Kyana’ en drupa’20-lanceringen

Koenig & Bauer’s kunstmatige intelligentie-demo

drupa’20: Koenig & Bauer’s CorruJET

‘Kyana’-demonstreerde hoe haar kunstmatige intelligentie storingsdetectie en service afwikkelt op een Metronic-alphaJET inkjetcodeerapparaat. In de besturingskast kijkend ‘ziet’ de operator (weliswaar virtueel) de inktflow en overige details in 3D-transparanten en ‘Kyana’ ‘vertelt’ eigenhandig wat er moet gebeuren, doet voorstellen, geeft details en keurt operatorshandelingen totdat het weer klopt. ‘Kyana’ werkt dynamisch. Zodra de operator om en in het apparaat dieper, ergens anders of gedetailleerder wil ‘kijken’, vergroot, wentelt, of verkleint het 3D-transparante beeld automatisch met daarbij begeleidende tekst op ingestelde taal en/of automatische opvolging. ‘Wat een giga-klus, het ontwikkelen van de achterliggende kunstmatig-intelligente database’, is een eerste besef, jezelf afvragend wanneer Koenig & Bauer dit voor al haar apparaten werkend heeft. drupa’20 zal dat tonen. Daar zal ook de CorruJETdemonstreren; een 130x250cm watergebaseerde singlepass inkjetpers voor golf- en massiefkartonplaten. Basaal CMYK+ optioneel extra kleuren en lak op 1200x1200dpi met max outputprognose 19.500m2. De CorruJET is demorijp in de fabriek en eerdaags krijgen we previews van een bêtagebruiker. Koenig & Bauer ontwikkelt ook aan de CorruFLEX en CorruCUT; grote planoflexodruk en dito stanssystemen, volledig georiënteerd op zware machinebouw die golf- en massiefkarton-apparaten verlangen. De eerste CorruFLEX komt tweede helft 2019 uit de fabriek voor een bêtaklant.

Het ‘hoge woord’ is er uit over de hybride VariJET 106

Maik Laubin over VariJET 106 op drupa’20

Samenwerking KBA-Xerox voor de VariJET 106 is doorgestreept

Maik Laubin, Koenig & Bauer‘s salesdirector Digital Solutions, gooide desgevraagd het ‘hoge woord’ is er uit over de hybride VariJET 106. Die met veel tamtam op drupa 2016 aangekondigde hybride offset/inkjet B1-vellenpers zou 2017 ‘het licht zien’, wat niet lukte. “Want”, zo gaf topman Claus Bolza Schünemann nog in september 2017 toe, “highspeed inkjetprint is héél moeilijk”. Geen woord over obstructies. Toen heette het project nog ‘VariJET 106 powered by Xerox’. Op FachPack’18 presenteerde Laubin dat de hybride VariJET 106 pas drupa-2020 wordt gedemonstreerd. Oorzaak? Laubin bevestigde dat er een streep gehaald is door de samenwerking met Xerox-Impika, voor diens inkjet-integratie op de VariJET 106. Wellicht is die cancelling ook getriggerd door het tumult in de top van Rank Xerox. Welke inkjet-integrator dan wèl op de ‘drupa’20 VariJET 106’ komt, wilde Laubin niet zeggen. Maar het is geen automatisme dat het Fujifilm-Samba wordt, zoals op Heidelberg Primefire 106. Kortom: het wordt nog een zware bevalling met alles wat Koenig & Bauer op drupa’20 live wil demonstreren

HP PageWide T1100S-gebruiker DS Smith, Fulda-D

DS Smith’ display+inhoud inkjetgeprint

DS Smith’ inkjetlak-afwerking

DS Smith’ producties van HP PageWide T1100S

DS Smith’ FachPack-stand viel niet te missen, zó afgeladen met producten, met watergebaseerde pigmentinkten inkjetgeprint op witgebleekt kraft, gelamineerd op N- of H-golfkarton; soms tweelaags N-dikte op elkaar voor zijwandensterkte van de manshoge displays. Kleurkracht en glossy finishing wekten de indruk dat het zogenoemde Litholam-offset zich zorgen moet maken over deze concurrentie. HP’s PageWide T1100S in Fulda-D telt max Cyan, Magenta, Yellow, Black, Orange, and Violet (CMYKOV) plus gejette Overcoating. Dankzij de aanvankelijk ‘bonding agent’ en nu ‘optimiser’ geheten ondergrond, gejet voorafgaand aan de kleuren, zijn prints van de PageWide T1100S goed recyclebaar. Ook waren teksten, barcodes en QR-codes op de doosverpakkingen in 1200x1200dpi resolutie, goed bruikbaar. Deze kennismaking met het kwaliteitsniveau HP’s PageWide T1100S was bevredigend. Dit weliswaar zonder kennis of het eindresultaat correspondeerde met goedgekeurde proofing. Dus: sowieso mooie plaatjes!

HP PageWide T1100S-gebruiker Thimm Group, Ilsenburg-D

Armin Spitzbarth-Thimm Group

Thimm’s tamper-proof doos opengetrokken

Armin Spitzbarth, accountmanager verkoop Thimm Group, presenteerde samen met zijn Zwitserse klant ‘Yamo’ (#FreshFoodForBabies) de wel heel specifiek ontwikkelde verpakking voor glazen potjes versgemaakte babyvoeding. Bijzondere eis: bij uitgepakte ontvangst mag de voedseltemperatuur niet boven 7oC zijn. Tussen inpakken / transportverzending / uitpakken mag de temperatuurverval niet >5oC zijn. Verder moest de verzendverpakking ‘tamper-proof’ zijn (antidiefstal). De temperatuurhandhaving loste Thimm op met startupbedrijf easy2cool‘’; leverancier van de flexibele kunststof ‘easyAkku’-koelpatronen.

Yamo babyvoeding ingebed tussen ‘easyAkku’-koelpatronen

Niet meer te openen zonder beschadiging

Dankzij verpakken op een net boven nul graden gehouden inpakstraat, vertrekt de babyvoeding in goede conditie. Onderweg handhaaft de  koel-gel in de ‘easyAkku’-koelpatronen de temperatuur drie tot vier langer dan gebruikelijke koelpatronen. ‘easy2cool’ claimt dat ‘easyAkku’ 100 uur de benodigde koelprestatie levert. Na uitleg over Thimm’s ontwikkeltraject en productie van de doos op een witgebleekte kraftliner, geprint op Thimm’s PageWide T1100S en vervolgens éénzijdig gelamineerd op een B-golfkarton, voltrok zich het diefstalbestendige doos-geheim verder in de stansvorm. Spitzbarth daagde toehoorders uit om -zonder beschadiging- de doos te openen om voedselpotje weg te nemen, wat niemand lukte. Toen -met een ruk links-rechts aan de uitgespaarde hardgrepen- was de doos goed open. Zodanig dat als zoiets in het verzendtraject zou zijn gebeurd, de ontvanger zo’n geopend pakket beslist niet accepteert. Bekijk hieronder Thimm’s ingebruikname van HP’s PageWide T1100S

Digital print, -veredeling en lasercutting

Uteco’s Sapphire EVO 1e verkoop

Dr.Wirth’s LasX WS-400

Kurz’ MLabel UV inkjet folie-customisation

  • Nuova Erreplast uit Casalnuovo di Napoli (NA) liet per banner weten Uteco’s ‘Sapphire EVO’ als eerste te hebben aangekocht. Deze drupa’16 geïntroduceerde smalbaan-inkjetprinter produceert labels en verpakkingen met watergebaseerde CMYK-pigmentinkten, gejet door Kodak´s UltraStream printkoppen. Desgevraagd zou deze ‘Sapphire EVO’ binnenkort in Erreplast´s drukkerij gaan produceren.
  • Kurz demonstreerde haar uitgebreide metallic applicatieportfolio, met onderscheid tussen folietransfer op zwarte tonerbasis via Kurz´ 35cm brede DM-LinerTONER vellensysteem / of UV-inkjetbasis met het 32.4cm DM-Liner UV-ink vellensysteem / of via de max 54cm brede roll2roll MLabel UV inkjet met customised folieveredeling à 50m/min output.
  • Wirth Grafische Technik GmbH uit Frankfurt (LasX Europe GmbH) demonstreerde haar LasX WS-400; een roll2roll CO2-lasercutter voor een max 50cm brede baan. Aan boord zijn drie 400WCO2-lasers voor digitale stansing >600grs vouwkarton. Prijsniveau 450.000€. Maar LasX maakt nog grotere/krachtiger laserstanssystemen waarvan de grootste >2 miljoen€ kost.

Edelmann Nanographic Printing

Edelmann’s drie samples Nanographic Printing

Landa’s S10-gebruiker, de Edelmann Group in Heidenheim-D exposeerde groots op FachPack, maar toonde -achter vitrineglas- slecht drie kleine voorbeelddoosjes met opschrift ‘Edelmann Group Nanographic Printing’. Op de vraag naar meer nano-printsamples excuseerde men zich dat de S10 (geleverd eind 2017) vanwege bêta-machinetests etc., nog niet veel betekende in Edelmann’s verpakkinsproductie.

Kopbeeld – Golfkartontoepassing was een heel groot thema tijdsens FachPack’18

[avatar size=”300″]